“Чисти вечери” през юли ще учат деца и родители в Пловдив как да пазят чистота в града

Автор: Plovdiv Now 6115
“Чисти вечери” през юли ще учат деца и родители в Пловдив как да пазят чистота в града

Серия от образователни игри и забавления за деца и родители, посветени на опазването на чистота в града започна в Пловдив. Началото на т. нар. “Чисти вечери” бе дадено вчера край Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина, а инициативата ще продължи през целия месец юли.

Доброволците на платформата за чиста градска среда “ Аз, ти, Пловдив!” са подготвили забавления, с които да научат децата как и къде да изхвърлят отпадъците, а родителите - как да прилагат в ежедневието си принципи за живот без отпадъци. Активистите за чист град ще отговарят на въпроси на гражданите, свързани с почистване и облагородяване на междублоковите пространства, разделното събиране и оползотворяване на отпадъци и ще насърчават споделянето на идеи за по-чиста градска среда. 

Скорошно проучване сред пловдивчани, показа, че въпреки че мнозинството от гражданите намират опазването на околната среда за много важно за тях (68%), едва 27% изхвърлят отпадъците си разделно, а само 15% участват редовно в инициативи за почистване на обществени пространства. 

С Чисти вечери искаме да покажем на хората, че не е толкова трудно да направят малки промени в ежедневието си, за да можем да постигнем голям ефект с намаляването на отпадъците и облагородяването на града. Вярваме, че децата са тези, от чиято култура зависи бъдещето на града ни, а те понякога разбират сериозността на проблема със замърсяването дори много по-добре от възрастните” - разказа Кера Станева , доброволец на платформата “ Аз, ти, Пловдив!”

“Чисти вечери” ще се провеждат всеки вторник и четвъртък в Цар-Симеоновата градина на Пловдив през целия м. юли. А до 31 юли гражданите, които са почистили и облагородили обществено пространство около жилището си, могат да участват в специална игра с награди на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”, като изпратят снимки на мястото от преди и след почистването. Повече информация ще намерите в страницата на инициативата във Фейсбук “ Аз, ти, Пловдив!” и в сайта на сдружение БГ Бъди активен.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина