Бутат незаконна къща в Аджисана, фамилията се събра да спира багера

Автор: Plovdiv Now 8493
Бутат незаконна къща в Аджисана, фамилията се събра да спира багера

Автор: Деница Иванова

Незаконно построената жилищна сграда, собственост на Ашим Асан в ромската махала "Аджисан махала”, трябваше да бъде съборена днес. В многоетажната сграда на ул. "Бургас“ №1 обаче имаше обитатели и нямаше как да се предприеме такова действие. Заповед за премахването на четириетажния палат е била издадена от кмета на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов, предава trafficnews.bg.

 „Срещу тази заповед са подадени жалби във всички възможни съдилища в страната. Провеждани са три първоинстанционни производства, има общо 11 акта. Заповедта е влязла в законна сила. Още през 2017 им е изпратена покана за доброволно изпълнение, която е задължителна, тоест те знаят, че тази сграда трябва да бъде премахната. Тези хора не живеят в страната, съответно им изпращахме съобщения, за да се изнесат, което и до ден днешен не се е случило”, каза Калоян Сухоруков, специалист в администрацията на район „Централен”.

Той заяви, че на 3 май 2022 година, е бил даден 7 дневен срок, в който е трябвало сградата да бъде освободена. Също добави, че са извървени всички възможни инстанции, за да не се стига до принудително влизане в жилището, като последното решение на ВАС е от 2020 от 5-членен състав.

Според сина на собственика на сградата Фаих Хюсеинов, има много неточности по казуса, които са неизяснени и твърди, че сградата е законна, като дори имат и нотариален акт.

"На никой не пречим. Вчера научихме, че ще я събарят. Ние живеем в Германия, къде да отидем, на улицата ли да останем? Досега никой не ни е информирал, че е незаконна. Ще настоявам роднините ми да бъдат настанени в общинско жилище", каза Фаих Хюсеинов, син на собственика на къщата.

Той твърди, че са сезирали общината в "Централен" и Европейския съд, защото сградата е законна и имат нотариален акт. Фаих заяви още, че срещу тях има политически натиск и добави, че има информация за още къщи, които по заповед е трябвало да бъдат съборени, но до ден днешен това не се е случило, като обвинява общината на район „Централен” в  „големи вътрешни хватки”.

Собственикът на къщата Асан и синът му Фаик бяха осъдени на пробация за побой. През 2011 г. пловдивският Районен съд прати председателя на фондация "Прав път" за 2 г. в затвора за хулиганство и възпрепятстване на религиозните свободи на гражданите. Той излежа присъдата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина