Битката между управа и драскачи продължава! “Графитъри“ отново нашариха Сахат тепе

Автор: Plovdiv Now 6004
Битката между управа и драскачи продължава! “Графитъри“ отново нашариха Сахат тепе

Драскачи отново са вилняли в подножието на Сахат тепе. Вандалите са нашари с надписи стълбите и парапетите, които отвеждат към природната забележителност. Само преди месеци мястото бе основно почистено с песакостуйка, която разрушава структурата на незаконните графити. Някой обаче се е постарал от работата на общинските предприятия да няма помен.

Медията ни следи тази тема непрестанно, надявайки се да се намери работещо решение, което да спаси както сградите в центъра, така и скалите на пловдивските тепета. От Община Пловдив редовно отделят ресурс за почистване на периметъра, но подобно решение се оказва временно. Oпити да подобрят средата са правили и собствениците на близки обекти. Само през последните месеци управата на хотел „Визуализа” четири пъти е почиствала на свои разноски и усилия парапетите, научи TrafficNews.

Въпреки това резултатът и към днешна дата е просто отблъскваща гледка, която по никакъв начин не кореспондира с природното богатство, което са тепетата на Пловдив.

Тук е моментът да отбележим, че през всичките тези години на безконечна битка между Общината и собственици на обекти срещу вандалите - няма нито един наказан пловдивчанин.

Защо? 

Ако тръгнем да разсъждаваме къде може да се корени това, доколкото подобни мисли въобще биха има резултат, може би трябва да попитаме психологията.

Теорията на счупения прозорец, създадена от двама американски социолози през 1982г., разглежда малките нарушения в обществения ред като признак на криминогенната обстановка, но най-вече като фактора, влияещ на престъпността като цяло.

Иначе казано, ако една сграда има един счупен прозорец и никой не го ремонтира, то най-вероятно след време в сградата няма да остане нито един здрав прозорец.

Изключително прост пример затова как локалното почистване на графити от стълбите няма да подейства, докато в по-голяма си част тепето е обезобразено. Друг е въпросът доколко почистването се разглежда като добра новина за редовния контингент драскачи, получаващи чисто ново „платно” за работа.

Не е за пренебрегване и фактът, че в подножието на тепето има магазин, в който всеки новоизлюпен графитър може да си купи спрей и да започне да шари съседните скали и сгради. Така само срещу няколко лева печалба, се нанасят щети за хиляди левове. Щети, които се плащат от пловдивчани, а не от родителите на виновниците. 

Може би наистина е време Община Пловдив и район „Централен“ да разлизират добрите си намерения по инсталиране на цялостна система за видеонаблюдение с цел превенция. Защото само изненадваща нова политика и крайни мерки биха могли да се справят с тийнейджърите, които от години въртят на пръста си общинските предприятия.

Галерия:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина