Багери сриват триетажна къща в Аджисана, ако ВАС не ги спре

Автор: Виктория Петрова 14644
Багери сриват триетажна къща в Аджисана, ако ВАС не ги спре

Още една къща в „Хаджи Хасан махала“ в центъра на Пловдив ще бъде срината. Заповедта на кмета на район „Централен“ за събаряне е обжалвана от собствениците на зданието, ала Административният съд категорично е отхвърлил възраженията. 

Става дума за триетажна къща в сърцето на ромската махала, която е обградена буквално отвсякъде от други строежи. Тя се разполага върху близо 100 квадратни метра земя, но се оказва, че е издигната абсолютно незаконно. Няма нито проект, нито строителни книжа, още по-малко разрешение за създаването ѝ.

Къщата е в разрез с всички градустройствени правила и планове като множеството от заобикалящите я. Строена през 1997-8 година, сградата и тогава, и днес се оказва незаконна по всички закони.

Вещо лице, което е правило замервания на обекта, е установило, че плътността на застрояване е над 90% при позволени едва 45% от земята. Впрочем подобен строителен произвол, мащаб и интензивност на застрояване е типичен за цялата махала, където минувач трудно може да различки къде започва една постройка и свършва друга.  

Собствениците все пак опитват да бранят имота и се опитват да издействат статут на търпимост. Дори пробвали процедура по узаконяване, която обаче е завършила с мълчалив отказ. Така те са поредните живущи в квартала, които ще трябва да се разделят с къщите си.

Последната опция пред обитателите е да обжалват решението на Административния съд пред Върховния административен съд. Практиката обаче показва, че подобни дела завършват с багери в почти всички случаи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина