Арменското училище в Пловдив става на 190 години

Автор: Plovdiv Now 5472
Арменското училище в Пловдив става на 190 години

Честват 190-ата годишнина от създаването на Арменското училище „Виктория и Крикор Тютюнджиян“ тази вечер на Античния театър в Пловдив. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на събитието, което започва в 19 часа и ще включва изпълнения на вокалната група към училището, както и на български и арменски танци и балет. Специални гост-изпълнители от Армения и България ще допринесат за незабравимия характер на празника.

Известните оперни изпълнители от Армения Хасмик Харутюнян и Микаел Улиханян ще излязат на сцената. Тенорът Улиханян е носител на наградата „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018 г.“. Най-старият певчески хор в България, ППД „Ангел Букурещлиев“, ще открие концерта с химна на Пловдив. Те ще бъдат придружени от вокалната група „Йеразанк“ към Арменското училище. Децата от ОУ „В. и Кр. Тютюнджян“ ще изпълнят химна на Пловдив заедно с Рафи Бохосян.

Арменският танцов състав „Наири“, с художествен ръководител Емма Шахинян, ще представи красотата на арменския танц. ФА „Тракия“ ще покаже богатството на българското танцово изкуство. Балет „Ера“, с художествен ръководител Кремена Антонова, ще потопи публиката в магията на балетното танцово изкуство.

Арменското училище е основано през 1834 г. и се е помещавало в различни сгради повече от век. Сградата, дарена от сем. Тютюнджиян през 1944-1945 г., сега служи за обучение на деца от арменски произход. След 14-годишно прекъсване училището отново отвори врати през 1990 г. и оттогава носи името „Виктория и Крикор Тютюнджиян“ в тяхна памет.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина