Административният съд отхвърли жалбата на собствениците на склада на ул. „Одрин” 8

Автор: Plovdiv Now 4638
Административният съд отхвърли жалбата на собствениците на склада на ул. „Одрин” 8

Пловдивският административен съд отхвърли жалбата на собствениците на разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин” 8. С нея те искаха да бъде отменена заповедта на кмета, с която са принудени да укрепят останките от склада. 

В жалбата са изложени съображения за незаконосъобразност на административния акт и се иска отмяната му от съда. Твърди се, че в хода на административното производство са допуснати съществени процесуални нарушения,  не са спазени сроковете за издаване на заповедта. Собствениците са категорични, че сградата никога не е притежавала статут на единична недвижима културна ценност. Възразяват, че представените по делото документи не са относими към статута на склада. 

Бизнесмените Александър Николич и Георги Бранеков, чиято собственост е компанията „Одрин 8” ЕООД не са съгласни със заповедта на кмета и решението на инспекцията и са поискали то да бъде отменено като незаконосъобразно. 

Според  юристите на общината обаче  жалбата е основателна.

В мотивите си съдът сочи, че от събраните по делото доказателства се установява, че сградата не само е част от ансамбъла  по ул.“Иван Вазов“ и ул.“Цанко Дюстабанов“, включена в териториалния обхват на Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“ , но и още през 1975 година е обявена на самостоятелен паметник на културата. Той отхвърля жалбата на собствениците като неоснователна. 

Четири години след разрушаването на склада, руините все още не са разчистени. Бъдещето му все още не е ясно. 

Александър Николич и Георги Бранеков  са категорични, че са имали право да съборят склада, защото той не е бил паметник на културата. Двамата  бяха оправдани от Окръжния съд в Пловдив за разрушаването на сградата на 3 март 2016 г. Мотивите на съда бяха, че според представените в съда документи,  сградата няма статут на паметник на културата. В момента делото е на втора инстанция. Утре делото ще се гледа в Апелативен съд - Пловдив.

През 2010 година бизнесмените са имали договор с веригата "Хилтън"  да издигнат хотел на същото място.

Снимка: архив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина