90-годишен ресторант в Пловдив отново ще отвори врати СНИМКИ

Автор: Валерия Василева 19990
90-годишен ресторант в Пловдив отново ще отвори врати СНИМКИ
Най- старият работещ ресторант под тепетата отново отваря врати. Любимото място на пловдивската бохема - "Златна круша", ще е новата /стара/ задължителна дестинация на пловдивчани и туристите, които се разхождат по калдъръмите на най - "вкусната" пловдивска улица "Отец Паисий".
 
"Крушата" отваря врати в далечната 1929 година и от тогава е затваряла само за ремонт. Проектиран е от прочутия арх. Боян Чинков по заръка на собственика Димитър Кожухаров. Името идва от Бреслау, сега Вроцлав, където учи братът на собственика. Заедно с името, идва и духът на Европата."Златна круша” бързо се превръща в любимо място на интелигенцията и чуждестранните посланици и гости на Пловдив, в това число и Хари Бор, популярен френски актьор от 30- те години.  
 
След затварянето на кафене "Кристал" - друго емблематично място за срещи на бохемата, местните интелектуалци се месят в "Крушата". За повече от 90 години съществуване, "Златна круша" е сменила няколко собственици, но никога името си и никога не е затваряла врати. 
 
От няколко месеца ресторантът е собственост на инвеститорите, които вече имат зад гърба си успешни гастрономични проекти като "Salt&Pepper" и "Porky's BBQ". 
 
В "Златна круша" те са съхранили духа на Стария Пловдив, като в изцяло новия интериор са вплели десетки фотографии от началото на миналия век. "Искам, когато тук влезе чужденец, да усети че се намира в град, пълен с история" казва шеф Николай Боруков. Издирила са десетки фотографии, съхранили изгледи от емблематични сгради и места в Пловдив. Те са разположени по стените и на тавана на  емпорето, съчетани с десетки книги, грижливо събрани от собствениците. 
 
 
Крушата е вплетена и като елемент от интериора. Полюлеят представлява дърво, чиите корени обхващат тавана, а сред медните листа на короната са разположени осветителните тела. Огромна метална круша посреща гостите още на входа. 
 
Менюто, съставено от шеф Боруков, включва както запазената марка на ресторанта - пиците, така също салати и предястия от продукти от местни производители.  Клиентите ще намерят там както прочутите телешки стекове от "Сол и пипер", така и вкусотии от листа на "Porky's", но в различни варианти. За по-носталгично насроените ще има класики като  чушка бюрек, сърмички и телешки бузи и др.
 
Заведението разполага със зона за пушачи, а през пролетта затворената зона на "Отец Паисий" ще се превърне в зона за кулинарни удоволствия. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина