160 нови паркоместа в центъра на Пловдив замениха кал и дупки, гражданите вече паркират свободно

Автор: Виктория Петрова 4738
160 нови паркоместа в центъра на Пловдив замениха кал и дупки, гражданите вече паркират свободно

Днес официално бе открит новия паркинг за 160 автомобила в центъра на Пловдив. Той се разполага върху 7 дка земя в карето между бул. „Шести септември“ и улиците  „Весела“ и „Ламартин“, което до скоро тънеше в кал и бе осеяно с огромни кратери. 

Изграждането му бе предшествано от гражданско недоволство и десетки разговори между живущите и местната власт. Първоначално имаше опасения, че теренът ще бъде използван за строителство, тъй като попадаше в социалната зона за въздействие по „Региони в растеж”, в която бяха налети 22 млн. лева, но не беше ремонтиран. 

После стана ясно, че ремонтът на карето не е заложен с проекта, но по желание на гражданите мястото ще бъде облагородено с общински пари. Инвестицията в паркинга и прилежащите зелени зони, отдих кътове и улична инфраструктура е на стойност около 500 хиляди лева, които бяха отпуснати от Общинския съвет. 

"Проектът е завършен по прекрасен начин. Кметът на район "Централен" Георги Стаменов идентифицира проблема, срещна се с хората, пое ангажимент, защити проекта пред Общинския съвет и получи финансиране", припомни хронологията кметът Иван Тотев. 

Така зоната, която бе в окаяно състояние след демонтаж на метални гаражи, днес е завършена по европейски стандарти и поема 160 автомобила. Освен нея са ремонтирани и асфалтирани всички пътни връзки към нея, изградена е отводнителна инсталация, нови тротоари и трайни настилки.

"Това е зона, която 40 години не бе довършена, а днес е факт. Имаме три зони за паркиране за над 160 автомобила. В проекта попадат и три улици - едната основна връзка е между улица "Весела" и "Шести септември", както и ул. "Тополница", посочи Георги Стаменов. 

В прилежащите междублокови пространства са обособени зелени зони, които в момента се залесяват с чинари. Всички те са обезпечени с  напоителна система, за да се поддържа флората. Зоната е снабдена и с енергоспестяващо LED осветление.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина