Кметът на „Тракия” Костадин Димитров снощи даде официалното начало на Народен събор Пловдив. От сцената в парк „Лаута” той поздрави организаторите от „Ясмина”, участниците и  гостите на едно от най-мащабните в България фолклорни събития.

„За осми път успяваме да направим този неповторим празник на фолклора, на хубавата българска песен и танц. Но тази година е специална, защото всички прояви в района ни преминават под мотото „50 години „Тракия”, заяви Костадин Димитров и подчерта, че през 2023 г. се навършва половин век от първата копка на най-младия пловдивски квартал.

„50 години, в които „Тракия” успя да се развие и да стане едно от най-привлекателните места за живот, образование, работа, свободно време”, каза още Костадин Димитров и допълни:

„Щастлив съм, че преди години повярвах в идеята и това събитие вече е неизменна  част от Културния календар на града. Благодаря на заместник-кмета по култура Пламен Панов, на ОД на МВР, V-то РПУ, Общинска полиция, Общинска охрана и на всички, които помагат за провеждането на този празник”.

От своя страна председателят на Общинския съвет Александър Държиков изрази убедеността си, че и тази година Народен събор Пловдив ще се превърне в празник на радостта, на българските традиции и фолклор.

„Поздравления към  Петя и Димитър Михови, които с младежки устрем, вдъхновение и оптимизъм успяват във всяка следваща година  да надградят събитието и да го превърнат в една от най-мащабните и привлекателни фолклорни прояви в България”, заяви инж. Държиков.

Сред официалните гости на събитето бяха пловдивските народни представители Десислава Трифонова и Радомир Чолаков, райнните кметове Иван Стоянов, Димитър Колев и Стоян Алексиев, заместник-ректорът на Аграрния университет доц. Боряна Иванова, доц. Стефан Шилев и други.

Народен събор Пловдив продължава днес и утре с богата програма на сцените в парк „Лаута” с над 4000 участници от цялата страна.

Хоротеката тази вечер започва в 19.30 часа на Сцена 1, а в неделя началният й час е 18.00, отново на първа сцена.

На Сцена 2 от 20.00 часа днес е концертът на оркестър „Орфей” с ръководител Георги Янев, а в последния ден – 21 май 2023 г., от 20.00 часа специален гост ще бъде легендата на македонската музика Иван Дяков.