Възстановяват красива мозайка в Тракия

Автор: Мария Луцова 6783
Възстановяват красива мозайка в Тракия

Скулпторът Трифон Неделчев реставрира авторската си мозайка на блок 15 в „Тракия”. Маестрото се завърна от Германия, след като районният кмет Костадин Димитров поде инициативата за възстановяването на красивата творба, а отдел „Култура” към Общината отдели 5000 лв. за възстановяването.

Любопитен детайл по работата е, че Неделчев е съхранил останалите материали при създаването на мозайката в екип с Маргарита Томова и Александър Балдев. Днес те не се предлагат на пазара.

„След като от кметството на „Тракия” подеха инициативата по повод 50-годишнината на района, директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков се свърза с Трифон Неделчев и ето че той вече работи за възстановяването ѝ заедно с реставратори от ГХГ”, обяви Пламен Панов.

Припомняме ви, че в поредица от материали медията ни разказа за тежкото състояние на монументалното изкуство в градска среда. От мозайките на Неделчев и Маргарита Томова от години липсват тесери и това застрашава целостта на произведението на изкуството.

Монументалните творби – сграфита, пана, мозайки, паметници, остават незащитени от Закона за културното наследство.  На места общините се опитват да реставрират такива произведения, но често това се случва на ръба на закона, защото в някои случаи става дума не за публично пространство, а за фасади на частни сгради, например.

Подобен бе случаят със сграфитото на Георги Божилов-Слона, реставрирано със средства от Община Пловдив, гласувани от Общинския съвет.  Така под формата на публично-частно партньорство бе спасена една от знаковите творби в градска среда на великия пловдивски художник.

Тепърва предстои и реставрацията на сграфитото на Димитър Киров на фасадата на сградата на Музикалната академия на ул. „Съборна” в Стария град. Фрагменти от него паднаха по време на буря миналата година.  Проектът вече е изготвен от екипа на Общинския институт „Старинен Пловдив” и ще бъде входиран за съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство.

От миналата година Пловдив е част от мащабния проект „Новото наследство”. Чрез него в пет български града се описва изкуството в публични пространства  – сграфита, мозайки, паметници.  Изготвят им се досиета, в които се описва състоянието им, събира се архивна информация, посочва се методика за възставяването им. Целта на програмата, която е съвместна инициатива на Община Пловдив и фондация „Балканско изкуство”, е да се насочат усилията към спасяването на тези творби както физически, така и чрез промени в Закона за културното наследство. Именно след промени в ЗКН може да им се даде статут и да се посочи кой носи отговорност за запазването им в добро състояние.

За Маестрото:

През 80-те, Трифон Неделчев твори активно в родния си Пловдив, предимно в областта на скулптурата и пластичните форми, а през 1991 г. заминава за Лайпциг, Германия, където се утвърждава като артист, съсредоточил своя интерес в живопистта и по-специално в акварела.

Трифон Неделчев е завършил ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, специалност "Скулптура". Работи в областта на монументалната и малка пластика (бронз и камък), а от 1992 г., откогато живее в Лайпциг твори активно в сферата на живописта и акварела и дълги години си сътрудничи с „Freien Schule für Künstlerisches Gestalten“ в гр. Баденвайлер, Баден Вюртемберг. Произведения на художника се намират в НХГ, в ГХГ- Пловдив и други галерии в България. Негови творби са притежание на частни колекции в Германия , Австрия, Ливан и САЩ.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина