Строителството на мегаобект в Тракия тормози живеещите в съседство

Автор: Парашкева Иванова 9956
Строителството на мегаобект в Тракия тормози живеещите в съседство

Строителството на мегаобекта Тракия Сити Парк в едноименния квартал причинява сериозен дискомфорт на живеещите в съседство. "Пиша ви от името на живущите на ул. Георги Данчов 14,16,16 и 20, които сме засегнати от шума и неспазването на нормите от строежа на Тракия сити парк с инвеститор "Арт Ситистрой", пише trafficnews.bg.

Според закона за защита от шума в околната среда чл.16 ал.(5) Забранява се излъчването на шум по време на строителство за времето от 14,00 до 16,00 ч. и от 23,00 до 8,00 ч. Въпреки това на горепосочения строеж се работи непрекъснато от 7 сутринта до 20ч. вечерта, през почивните дни /събота и неделя/ и националните празници - без изключение.

Подали сме стотици сигнали към тел. 112 по надлежния ред, но до сега реакция на институциите не е имало.

След официално подадена жалба в община Пловдив, район "Тракия", получихме отговор, че в районната администрация постъпват уведомления, с които възложителят на строежа уведомява за извършването на строителни дейности, за които е необходим непрекъснат процес - наливане на бетон. Което е далеч от истината, защото ние сме свидетели, че нито една събота или неделя не е наливан бетон, а се извършват други строителни дейности, които нямат общо с това" пише Георги Петков.

Проверка на TrafficNews в район "Тракия" , установи, че жалба по случая е постъпила днес сутринта. "Сигналът ще бъде предаден на Пловдивски общински инспекторат", тъй като в техните правомощия е да го проверят" отговориха от кметството. 

От Пловдивския общински инспекторат съобщиха, че вече са извършили две проверки - на 15 и 19 май. "Инспекторите са направили внезапни проверки в часовете между 14 и 16 часа, но не са констатирани високи нива на шум. Затова и няма наложени санкции. Инспекторатът има право да санкционира само за установени на място нарушения", заяви директорът Асен Стефанов. 

Собственикът на "Архситистрой" Симеон Пищалов заяви, че е информиран за жалбите и е поръчал замерване на шума. "Ще купим апаратура и ще проверим за какво става дума. Работниците са предупредени в часовете за почивка да извършват тихи дейности. Но все пак е строеж. Има процеси, които не могат да бъдат прекъснати. Ще направим каквото зависи от нас , за да намалим шума в часовете за почивка" коментира строителят. 

Гражданинът, подал сигнала, е направил и видео на строителните дейности в събота сутринта. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина