Стартира проектът за 15 млн. евро за Hi-Tech парк върху 23 дка в Пловдив

Автор: Благовест Андонов 10287
Стартира проектът за 15 млн. евро за Hi-Tech парк върху 23 дка в Пловдив

Един от най-чаканите проекти в Пловдив, който ще създава бъдещето на биотехнологиите, може да започне скоро. Компанията PlantaSYST е внесла инвестиционното си намерения за изграждането на "Център по растителна системна биология и биотехнология", който ще се намира в ЖР "Тракия".

Той ще е върху терен от 23 дка, близо  до 99 блок на кръстовището на "Княз Борис" с "Цар Симеон". Имотът бе даден от Общинския съвет с безвъзмездно право на строеж. Теренът ще остане общинска собственост, а от компанията ще имат безсрочно право на ползването му.

PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два германски института - Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология "Макс Планк", Потсдам-Голм. 

Това е най-високобюджетният проект в Пловдив през последните години, който е на стойност от над 15 млн. евро. В него ще има редица дейности от растителна защита, биотехнологии до много направления в селскостопанския център.

Проектът е подкрепен от всички университети и ще е важна част от научните разработки в сектора. В центъра ще се създава биотехнологии, нужни за фирми и компании от Европа. Очаква се вътре да работят 70 учени от цял свят, които ще живеят и работят в Пловдив.

В Центъра ще работят 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката.

Освен че ще се работи по различни растителни сортове, ще има патенти, а са възможни и научни пробиви на най-високо ниво.

Проектът е 7-годишен, като са спечелени проекти за 6 млн. евро, по които да работят. След това центърът ще успява да се самоиздържа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина