Собственикът на “Дестини“ сам ще бута постройката, крайният срок е месец март

Автор: Парашкева Иванова 22433
Собственикът на “Дестини“ сам ще бута постройката, крайният срок е месец март

Собственикът на незаконния клуб "Дестини" Динко Миленчев е входирал в район "Тракия"  документ, с който се ангажира сам да демонтира металната конструкция на заведението. През декември 2019 кметът на района изпрати писмо, в което предупреди собственика на "Дирос трейд", че в началото на новата 2020 стартира процедура по принудително събаряне на обекта, за който има съдебно решение, че е построен без необходимите строителни книжа. 

След като в продължение на година игра на котка и мишка с общината, хазартният бос е внесъл план за демонтаж на конструкцията и изнасяне на оборудването. Представил е и договори с фирми, които ще извършат въпросните дейности, както и срокове за всяка от тях. Демонтажът започва в началото на тази седмица със сваляне на видеонаблюдението. Крайният срок, в който теренът ще бъде освободен, е края на месец март. 

След това от "Дирос трейд" трябва за своя сметка да възстановят настилката в предишното състояние. Хора от квартала припомнят, че строежът и обзавеждането на клуба са отнели доста по-малко време. 

Точно преди година Върховният административен съд излезе с окончателно решение, че клубът е незаконен и трябва да бъде премахнат. Изпълнението на решението обаче отне цяла година на районната администрация. Първото обяснение за бавенето бе, че кметството не разполага с достатъчен финансов ресурс, за да разруши незаконния обект. След серия публикации, на общинска сесия бяха гласувани 42 000 лева за премахване на незаконни обекти. Собственикът на "Дирос Трейд" Динко Миленчев първоначално обещаа на кмета Костадин Димитров да премахне сам конструкцията, но в последствие се отметна и обжалва пред Административен съд заповедта за доброволно изпълнение. Съдът прекрати производството. Следва нова жалба пред ВАС и върховните съдии също излязоха с определение, че жалбата на "Дирос Трейд" е неоснователна.

В крайна сметка от мотивите на съда стана ясно, че общинската администрацията изобщо не е била длъжна да се съобразява с обжалването от страна на собственика. "Поканата за доброволно изпълнение не подлежи на съдебно оспорване. Целта на поканата е да уведоми длъжника за задължението му и да му възможност да го изпълни доброволно. Поканата не е основание за образуване на изпълнително производство" припомнят магистратите. 

Така, разчитайки на благосклонността на районната администрация, незаконното заведение работи цели 3 години на по-малко от 200 метра от сградата на кметството на Тракия. Разбира се, след решението на съда в края на 2018, Миленчев е бил наясно, че заведението трябва да бъде съборено. Той едва ли е имал намерение да остави общината да събори клуба и да унищожи скъпата конструкция, вместо да я демонтира и да я премести на друго място. Но пък използва всички законни /и незаконни/ методи да удължи живота на заведението. И , разбира се, да продължи да печели. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина