След жалба: Здравни инспектори замериха излъчване на антена в Тракия

Автор: Plovdiv Now 9281
След жалба: Здравни инспектори замериха излъчване на антена в Тракия

Експерти от РЗИ днес направиха замерване на излъчването от антена на мобилния оператор "Теленор", след жалба подадена от обитател на съседен блок. Устройството е поставено на покрива на бл. 77Б през 2001 година. На по-късен етап в съседство е построен комплекс "Елит", а оплакването в здравната инспекция е направено от обитател на блока.

"Смятам, че антената е прекалено близо до нашата кооперация, а освен това излъчването е вредно за децата, който играят в парка в съседство" обоснова твърденията си Тоско Чаушев. Макар, че антената е поставена там преди 20 години, бившият полицай е подал жалба след като е видял, че в края на февруари техници от фирмата подменят части на антената. "Има голяма вероятност това вече да е 5G антена"  обяви подозренията си той и се отнесе крайно скептично към твърденията , че в България все още няма поставени 5G антени. 

Експертите от РЗИ заявиха, че въпросната антена има пълен комплект документи за пускането й експлоатация. 

Те направиха замерване на стойностите от няколко точки в близост до антената, посочени от Чаушев. Служителите премериха излъчването на няколко места в парка до Лидъл, от най- близкия вход на комплекса и от жилището на подателя на сигнала. "Резултатите ще бъдат готови до края на седмицата и ще ги предоставим в писмен вид на господина" , заявиха от здравната инспекция. "Ако констатираме нарушения, мобилния оператор ще бъде санкциониран" коментираха от РЗИ.

Репортер се обърна с въпрос към няколко майки, които бяха извели децата си в парка, дали смятат , че антената е опасна. "Тя е тук от 20 години. Антени има в целия град. Ние непрекъснато сме с телефоните. Не мисля, че има основание за тревога" коментира млада жена. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина