Оперни арии и авторски поп песни ще чуем на концерт в „Парк 2019“ в Тракия

Автор: Plovdiv Now 4807
Оперни арии и авторски поп песни ще чуем на концерт в  „Парк 2019“ в Тракия

Оперни арии и авторски поп песни в памет на ненадминатия бас Борис Христов ще представят изпълнителите Иван Кабамитов и Илко Василев-Базѝлео. С концерта на 18 май (четвъртък) 2023 г. ще бъдат отбелязани 109 години от рождението на Борис Христов – признат за най-великия бас на планетата и роден на същата дата през 1914 г. в град Пловдив.

Музикалното събитие ще се проведе на откритата сцена в „Парк 2019“ в жилищен район „Тракия“ от 18 часа.

Проектът „Оперни арии и авторски поп песни в памет на великия бас Борис Христов“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент „Гражданска активност“, част от Културния календар на града. Входът е свободен.

Програмата на концерта включва 12 вокални произведения – 5 известни оперни арии, емблематичната за Борис Христов композиция „Многая лета“ и 6 български авторски песни, създадени специално за проекта. Те ще бъдат изпълнени от солиста на Старозагорската държавна опера – баритона от Пловдив Иван Кабамитов, и от поп и джаз певеца Илко Василев-Базѝлео. Двамата ще си партнират, като всеки от тях ще вплита своя маниер на пеене в стила на другия.

По време на събитието Иван Кабамитовще разкаже накратко за емоционални моменти и скъпи спомени от контактите си с Борис Христов, когато е бил негов ученик през 90-те години на ХХ век. Концертът е повод да се отдаде почит на оперния колос и за навършващите се на 28 юни т.г. 30 години от неговата кончина.

„Нашият стремеж е да приковем вниманието на аудиторията върху нетолкова популярния факт, че Борис Христов – всепризнатият бас номер едно в света на оперното изкуство, е не само българин, но и пловдивчанин. И да се постави началото на традиция за почитане на този световнопризнат български творец“, казаха двамата певци.

Мелодичност, неконвенционален творчески подход и артистичност при изпълненията са основните акценти и отправната точка в създаването и възприемането на проекта „Оперни арии и авторски поп песни в памет на великия бас Борис Христов“. Иван Кабамитов и Илко Василев-Базѝлео ще комбинират спецификите на различния си маниер на вокално изразяване – класическо и поп пеене. Съчетаването на жанрово различните вокални инвенции на двамата изпълнители е дозирано с мяра и е естетически издържано според високите критерии на самия Борис Христов. Кулминацията на концерта е композицията „Многая лета“, която е най-известното изпълнение на великия бас. Общото времетраене на концерта е около 90 минути.

Баритонът Иван Кабамитов завършва с отличие НМА „Проф. Панчо Владигеров“ през 1997 г. в класа на доц. Сабин Марков. Дебютира на професионална сцена година по-рано във Варна с операта „Така правят всички жени“ от Моцарт. През 1998 г. печели стипендия за обучение в Рим, лауреат е на Международен конкурс заоперни певци „Борис Христов“. Стипендиант е на университета в Питсбърг (САЩ). През 2005г. е специализант и стипендиант на Академия Киджана в Сиена (Италия) в класа на световно известния баритон Ренато Брузон. Отличен е със сребърна купа от 25-ия международен фестивал на приятелството в Пхенян Северна Корея през 2007 г. Иван Кабамитов участва в концертни турнета в Италия, Германия, Франция, Великобритания, Швейцария, Норвегия, Холандия, САЩ с Пловдивската и Старозагорската опери и с европейски музикални компании. През март 2013 г. дебютира в най-големите концертни зали в Испания с операта на Карл Орф „Кармина Бурана“ и с“Меса-Реквием“ на Моцарт. Участвал е във фестивалите „ Нова българска музика“, „Аполония“, „Софийски музикални седмици“, „Софийско лято“, „Опероса“, „Сцена на вековете“, „Варненско лято“, „Мартенски музикални дни“ и др. Пял е като гост солист във всички оперни театри в България. От 2012 г. е щатен солист в Държавна опера Стара Загора. Член е на управителния съвет и съосновател на музикално сдружение „Борис Христов –Пловдив“.

Илко Василев-Базѝлео е вокален изпълнител, изявяващ се в стиловете поп, аренби, рок и джаз. Притежава над 15-годишен опит като певец в пиано барове, на клубни сцени и по корпоративни партита. Има многобройни награди и участия в конкурси и фестивали в България. Илко Василев–Базѝлео изпълнява авторски песни на български и на английски език. Пише музика и текстове на песни и за други изпълнители. Има участия в разнообразни проекти – поп-оперно вокално трио, вокално-клавирни и вокално-китарни дуети, рок група. Завършил е „Поп и джаз изпълнителско изкуство“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и има образователно-научна степен „доктор“ по музика.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина