Общината поиска да облагороди “калните петна“ в Пловдив, отказа се след ден

Автор: Plovdiv Now 7258
Общината поиска да облагороди “калните петна“ в Пловдив, отказа се след ден

Общината пусна обществена поръчка за 300 000 лв., която да подготви пакет от мерки за борба с „калните петна“ в Пловдив като част от политиките за по-чист въздух. Само ден по-късно обаче тя е прекратена поради нарушения в начина на обявяване. 

Припомняме, че в началото на годината, когато Общината бе подложена на редица санкции от Европа заради качеството на атмосферния въздух, по-сериозно стана дума за премахване на т.нар. „кални петна“. Това са зони, основно в междублоковите пространства, които би трябвало да са озеленени, но не са - използват се предимно за паркиране на автомобили. Техният мащаб е 170 000 кв.м., а елиминирането им се дава за пример като прийом към справянето със завишените количества ФПЧ, замърсяващи въздуха, пише TrafficNews.bg.

През март месец Здравко Димитров и зам.-кметът му по екология Анести Тимчев споменаха пред медии, че се гласят мерки за справяне с проблема. Двамата посочиха, че тези невралгични места са известни на Общината, картографирани са и ще се търсят начини за облагородяването им.

По тази линия е и обществената поръчка, пусната на 15 ноември от зам.-кмета по финанси Величко Родопски. Фокусът е инвестиция в растения с най-висока степен на ефективност при улавянето на ФПЧ, съответно подобряване качеството на въздуха и неговото пречистване по естествен път. В проекта са предвидени мерки за изграждане и обновяване на зелената инфраструктура в града– зелени стени, зелени зони, озеленяване на „кални петна“, включително интелигентни зелени решения.

Част от задачите на фирмата победител в състезанието включват обход на територията на всички посочени от Общината невралгични места. За срок от 15 месеца е трябвало да се изготви и липсващия до момента паспорт на площи за озеленяване, картографирането му и указания за озеленяване по най-ефективен начин.

Оказва се, изпълнението на поръчката е щяло да реши и част от грешките, които независими ландшафтни архитекти посочиха, че Общината допуска. Една от тях бе именно липсата на достатъчен процент озеленяване спрямо брой жители и застроена площ, както и регистър на зелените площи. 

Едва ден след обявяването ѝ обаче, процедурата е спряна /16 ноември/. В мотивите се посочва, че са установени нарушения при откриването ѝ, които не подлежат на саниране. Решението за прекратяване подлежи на обжалване в 10-дневен срок пред КЗК.

Подобни новини

Алфа

Съд и Присъда за архитекта и кмета безхаберници !!

10:31, 23.11.2022
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина