Паяци от непознат вид стреснаха жители в “Тракия“

Автор: Plovdiv Now 8968
Паяци от непознат вид стреснаха жители в “Тракия“

Непознат вид паяци шокира и изплаши хора в „Тракия”. Безгръбначните се срещат пред входовете на блоковете и дори са забелязани в жилищните сгради и около училище „Черноризец Храбър”, пише trafficnews.bg.

От снимките изпратени от наши читатели се вижда, че размерите на паяците не са особено големи, но жители на квартала са убивали и 3-4 пъти по-едри екземпляри. Притеснението на пловдивчани е „дали въпросните паяци са отровни и трябва ли да се притесняват от честото им срещане в квартала”.

Потърсен е за съдействие директорът на пловдивския Регионален природонаучен музей - гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

„Това е някой вид тарантула - Lycosa sp. Разпространени са повсеместно и не са опасни. Не са агресивни, но ухапването може да доведе до слаба алергична реакция”, разясни пред медията ни той.

Гл. ас. д-р Огнян Тодоров ни изпрати и материал с по-подробно описание на този вид паяци.

Lycosa е род вълчи паяци, разпространени в почти целия свят. Понякога наричана „истинска тарантула“, макар и да не е тясно свързана с паяците, които днес най -често се наричат тарантули, Lycosa spp. могат да бъдат разграничени от обикновените вълчи паяци със сравнително големи размери. Този род включва европейската тарантула Lycosa, която някога е била свързана с тарантизъм - съмнително страдание, чиито симптоми включват треперене, студено изпотяване и висока температура, за които се твърди, че са лечими само от традиционния танц на тарантела. Не е известно научно обосноваване на този мит. Отровата на паяците Lycosa обикновено не е вредна. Към ноември 2020 г. са описани повече от 200 вида от този род., се казва в статията за този вид паяк.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина