Да повярваш в чудеса: Пожар остави пловдивчанка без дом, дарители го възкресиха от пепелта

Автор: Деница Лещева 4773
Да повярваш в чудеса: Пожар остави пловдивчанка без дом, дарители го възкресиха от пепелта

Чудеса стават не само на Коледа! В това се убеди пловдивчанката Мариана Мърцева, месеци след като преживя най-голямата си трагедия. През август миналата година Мърцева губи дома и съпруга си в пожар. Останалата без дом жена пребивава при приятели, роднини и дори в приют в продължение на месеци. През това време обаче трагедията й не остава незабелязана. Мариана се обръща за помощ към кметството на район "Тракия", откъдето прегръщат идеята да помогнат на съгражданката си. В продължение на месеци със собствени усилия и огромна помощ от страна на бизнеса и хора с добри сърца, те ремонтират из основи изпепеленото жилище. Днес пловдивчанката получи ключовете за дома си лично от кмета на района Костадин Димитров, който връчи и 12 награди на включилите се в добрата кауза. 

Кошмарът започва на 16 август 2018 година, когато Мариана и мъжът й Антим стягат багажа си, за да отидат на море. 

"Бях задрямала в спалнята, когато мъжът ми ме извика. Видях, че държеше телевизора, който бе започнал да пуши. Тръгнах да взема одеяло, не помня докъде стигнах, когато чух гръм. Пред очите ми всичко стана черно", спомня си вдовицата. Самата тя успява да излезе от апартамента навреме по чиста случайност - малко преди трагедията Антим дава ключовете на съсед с молба да храни папагала им, докато отсъстват. Прибирайки се, оставя вратата отключена. 

За секунди пловдивчанката остава без дом и без съпруг. Тогава администрация, дарители от големи пловдивски фирми, както и трима от комшиите на пострадалата, обитаващи съседни входове, мигновено обединяват усилия, за да възстановят дома й.

"Нужно беше само едно обаждане. Дори не съм изпадал в подробности - просто казах, че трябва да помогнем", споделя кметът на "Тракия" Костадин Димитров. Така жилището се преобразява с нови врати, дограма, паркет, изгражда се и нова кухня. Някои се включват и с финансови средства. 

"Нямаше нужда да организираме големи дарителски кампании, както при други подобни случаи, защото нещата се случиха много бързо", споделя още кметът. 

"Чувствам се много добре в новия си дом и съм със смесени чувства - уж съм си вкъщи, а все едно съм някъде другаде, защото всичко е толкова ново и хубаво", сподели през сълзи Мариана. 

За предстоящите празници тя пожела на всички, от които е получила съдействие здраве и щастие и да не спират да помагат на хора, изпаднали в беда.

"Какво му трябва на човек... малко внимание и да му се подаде ръка. Така става чудото!", убедена е пловдивчанката. 

Днес всички, които се включиха в кампанията, получиха грамоти и плакети по време на емоционална церемония.

Вижте разказите на Мариана Мърцева и кмета на район "Тракия" във ВИДЕОТО:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина