Четирима майстори на живопистта се събират в галерията на обновен пловдивски хотел

Автор: Plovdiv Now 5780
Четирима майстори на живопистта се събират в галерията на обновен пловдивски хотел

Изложба „Предизвикано вдъхновение“ на  четирима майстори на живописта ще бъде открита на 28 март от 18 часа във фоайето на обновения хотел SPS, бул. „Освобождение“ № 3, който се превръща и в център за изкуство и култура. В рамките на първата експозиция в най-новата галерия в града под тепетата – галерия SPS ще бъдат представени завладяващите творби на четирима майстори на четката - Александър Димитров, Атанас Маринчешки, Васил Генчев и Евгений Петров.

Женското присъствие – жената майка, пътеводител и история, жената-непресъхващ източник на вдъхновение, жената Вечност, преобладава в картините на Александър Димитров – ученикът на великия Светлин Русев. Той не крие, че е повлиян от своя учител, но подчертава, че формирането на цялостната му творческа личност минава през историите и срещите с множеството хора от родния му Пловдив.

Човек не може да остане равнодушен пред платната с изключителни пейзажи и обезлюдени къщи в запустелите български села на самобитния талант Атанас Маринчешки. Чрез изящните си творби авторът ни показва какви трябва да бъдат човешките отношения – чисти, неподправени, истински.

Ще видим и изпълнените с изящество натюрморти на Васил Генчев, един неподражаем представител на съвременната класическа живопис. Колоритният художник рисува и прекрасни женски тела – в неговите творби обаче те излъчват финес и красота, и нито грам еротика.

Евгений Петров се изявява на границата между абстракцията и предметността. Сюжетите и темите му варират от морски пейзажи, стилизирани натюрморти с препратки към историческото минало до антични мотиви. А в портретите на момичетата Евгений Петров показва неподправената красота на българката. Дълги години авторът е живял и творил в САЩ, но в един момент носталгията взема връх и той се завръща в Родината.

Изложбата „Предизвикано вдъхновение“ ще може да бъде разгледана до края на април.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина