Чешма в памет на донорите на органи ще потече в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 186
Чешма в памет на донорите на органи ще потече в Пловдив

В Пловдив днес в 16.00 часа ще бъде открита третата чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство са дарили живот. Домакин на събитието е район „Тракия“ - Община Пловдив и районният кмет Костадин Димитров, а организатор е Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.  Тази чешма се намира в новия парк на бул. „Освобождение“ в „Тракия“ и се открива благодарение на дарението от страна на инж. Васил Мадански, с който стартирахме кампанията „Дари живот“.

Това е кампания, която има са цел  да подкрепи и насърчи донорството в България, както и да насочи вниманието към проблемите, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори.

Председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Стефан Тамбуев споделя: „Мисията на кампанията  ДАРИ ЖИВОТ  е да покаже, че  донорството е не само най- висшата изява на милосърдие, но и изключителна възможност частица от теб да продължи съществуването си в спасения живот на друг човек.  Добре е да знаем, че с едно съгласие за донорство могат да бъдат спасени до седем човешки живота. Затова в България е необходимо да се усъвършенства реда и организацията на органното донорството чрез увеличаване на донорските бази и чрез създаване на по-добра мотивираност върху координаторите по донорство, както и регистър за волеизявленията на хората по отношение на донорството". 

Кампанията „Дари живот“ се реализира от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплатация и има за цел  да привлече вниманието на обществото към насърчаване на  донорството в България.

В основата на проблема у нас стои именно тяхната липса – докато хиляди се нуждаят от присаждане и чакат да се появи подходящият за тях орган, през 2018 г. в страната са извършени  42 трансплантации, като 16 от трупни донори и 7 от живи. В момента за трансплантация чакат близо 2000 души, от които 1016 се нуждаят от нов бъбрек, 46 болни очакват здраво сърце, 46 души - черен дроб, 17 души - бял дроб, 11 болни- панкреас, около 500 очакват роговица, за да прогледнат, а над 1000 - стволови клетки.

България е на последно място в ЕС по брой донори на 1 000 000 души население според официалната статистика за 2018 г. Испания е лидер в класацията с показател 34,2 донори на милион население, докато в България той е едва 1,2 на милион население.

Първият реализиран проект на кампанията „Дари живот“   е изграждането на паметници-чешми на донора в няколко български града. До този момент такива паметници-чешми на донора са изградени в София и Пловдив.

Лице за контакт: Стефан Тамбуев - Председател на сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация

моб.тел.: 0899 811 440, е-mail: [email protected]

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина