Близо 1500 пловдивчани се възползваха от инициативата за безплатни дръвчета в район “Тракия“

Автор: Plovdiv Now 10773
Близо 1500 пловдивчани се възползваха от инициативата за безплатни дръвчета в район “Тракия“

Над 12 000 различни видове дръвчета са били „разграбени“ днес от пловдивчани. Инициативата се проведе в пловдивския район Тракия, а организатори са Гората.бг.

Според техни данни до момента от безплатната кампания са се възползвали близо 1500 души. Те са избирали между различни видове дръвчета, сред които череши, кайсия, ябълка, червен дъб, акация, липа и явор.

По-голямата част от хората са заявили, че ще посадят дръвчетата в извънградска среда. Едни, за да облагородят дворовете на къщите си, а други населените си места. Включиха се и кметове на села от областта, както и пчелари, които са взели дръвчета за пчелините си.

Кампанията получи и критика, че не всички дръвчета са подходящи за засяване в градска среда и по този начин може да им се навреди.

Организаторите отговориха, че на място има и двама еколози от община Пловдив, които са съветвали хората за това къде трябва да бъде посадено конкретното дърво и какви грижи трябва да се полагат за него.

Инициаторът на кампанията Никола Рахнев заяви, че има хора, които вече са избрали и конкретни места в планината, където са решили да посадят дръвчетата. А в Пловдив няма да бъдат засаждани плодови дървета.

Той коментира още, че кампанията е финансирана единствено от доброволци, като за днешната акция е струвала 2000 лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина