Българският чадър или как да си изсушим луканки с негова помощ

Автор: Валерия Василева 14371
Българският чадър или как да си изсушим луканки с негова помощ

Покушението срещу българския писател и дисидент Георги Марков накара цяла Европа да говори за Българския чадър. 41 години по-късно това изобретение не е само оръжие за специални операции на секретните служби. Находчив пловдивчанин измайстори своя версия на чадъра, за да си суши луканките в градски условия.

Суджуците привличат погледите на минувачите в пловдивския район „Тракия”, закичени на простора на една от жилищните сгради. Въпреки че е необичайно, мястото е идеално за целта –  проветливо е и петалата съхнат равномерно, така че до Коледа със сигурност ще са готови за консумация. Атрактивното покривалото пък ги пази както от дъжд и сняг, така и от птици.

Ако все още не сте си приготвили домашна луканка, ето една изпитана рецепта, изпратена от наш читател. Прави се кайма от 2/3 свинско и 1/3 говеждо. На всеки килограм кайма се слага по 20 г сол, 5 г червен пипер, 6 г смлян бахар, 4-5 г кимион, 1 глава счукан чесън (в повечето магазини се продават и готови смеси за домашен суджук).

Меси се продължително време, оставя се на хладно място да престои 24 часа. На другия ден се пълнят тънките говежди черва през фунийка, прикрепена на машинка за месо.

При пълненето луканките се бодват на няколко места с игла, за да излезе въздухът. Оставят се върху хартия за едно-две денонощия, след което се закачат на проветриво и сухо място да съхнат. През няколко дни се пресоват с точилка. Добре изсушени, луканките може да се запазят повече от половин година.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина