Армии от различни епохи показват бойни практики, оръжия и снаряжение на “Лаута“ СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 5844
Армии от различни епохи показват бойни практики, оръжия и снаряжение на “Лаута“ СНИМКИ

Траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоностните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението, заедно преодоляват времето, разположени в лагери в парка Лаута за уникалния фестивал „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“. 

Тяхната история оживява по живописен начин, разказана от възстановчици и занаятчии от цяла България в партньорство с гости от Франция и Англия. Посетителите на фестивала ще преживеят хилядолетната история на Пловдив, запознавайки се с неговата култура, бит и традиции. Ще видят облеклото, военното въоръжение и снаряжение и ще вкусят храната на хората населявали някога този град. Ще наблюдават как майсторите грънчари са изработвали съдове за съхранение на храна и напитки, ковачите - шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. 

Показани са древни занаяти - плъстарство, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство. Посетителите ще се докоснат до характерното за различни исторически епохи облекло, ще вкусят от храната на средновековните българи и ромеи и ще научат как мъжете са воювали, а жените са подготвяли любовни лакомства и елексири.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен”, като една от сцените на Европейската столица на културата 2019, ще представи пред своята публика и съвремието на града чрез талантливите си деца, водени от световноизвестния музикант и педагог проф. Мичо Димитров. Децата, лауреати на международни награди, ще впечатлят посетителите на фестивала с изпълненията си, спечелили сърцата на музикални специалисти по целия свят. 

Организатори на фестивала са СНЦ „Заедно за личностно развитие“ - Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” – Варна, Сдружение “Дукс Антика” - Свищов. Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019”.
Събитието, което е безплатно за публиката започна вчера, продължава и в неделния ден. 

Вижте програмата:

16 юни 2019 г. – неделя

От 10.00 ч. Музей на открито, жива история, разглеждане на средновековните лагери, занаятчийски работилници и щандове;

11.00 – 12.00 ч. Представяне  на армиите през различните епохи, бойни практики;

12.00 – 13.00 ч. Облекла, въоръжение и снаряжение през различните епохи.

13.00 – 14.00 ч. Средновековна школа за млади войни – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, копие, щит и сабя; Антични и средновековни игри и забавления за малки и големи;

14.00 ч. Закриване на фестивала. 

Гостите ще имат възможност да наблюдават демонстрации на участниците, бойни практики, изработване на накити и бижута, монетосечене, дървообработка и приготвяне на храна. Ще могат сами да отсекат монета, да стрелят с лък, да пробват въоръжение и снаряжение на войскарите и да се снимат с тях, да се качат на кон, да разгледат бита и традициите на нашите предци и да се запознаят с богатото ни  културно-историческо наследство.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина