Айляк парад с генерална репетиция пред пловдивчани

Автор: Plovdiv Now 3872
Айляк парад с генерална репетиция пред пловдивчани

АЙЛЯК ПАРАД е един от артистичните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата‘2019. Той ще превземе Главната на 4 май догодина, но организаторите са планирали едно по-малко по мащаб демо-издание още тази година.

ДЕМО: АЙЛЯК ПАРАД ще се състои на 25 ноември от 13:00 часа в парк „Лаута“, ж.р. „Тракия“. Участници ще бъдат членове на състави от читалищата-партньори, ученици от 11 ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“, КСУ „Олга Скобелева“, студенти от театралния клас „12+3“ на ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител проф. д-р Александър Илиев, жители на града, участвали в отворените уъркшопи, реализирани през лятото и есента и артисти – специални гости на събитието.

Дефилето на парада ще премине по част от централната алея, приключвайки на площадката при поляната с беседките и барбекютата.

Участниците ще бъдат маскирани с изработени от самите тях или с тяхно участие маски и костюми. Ще има артисти на кокили, кукли с оригинална конструкция, музика. Ще бъде показана и една от големите парадни фигури (около 3 метра), вдъхновени от темата за „айляка“ и изработена ръчно по технология, предложена от английския партньор в проекта – “Handmade parade” и развита от българския екип. Тя представлява блажено почиващ си край Марица рибар, наречен от създателите си Господин Харалампи – чийто ръст надминава близо два пъти човешкия.

"Целта на събитието е да видим и покажем – какво е направено до тук, да дадем възможност на пловдивската общественост да види и чуе за проекта и да се отправим покана към жителите и гостите на Пловдив от всички възрасти да се включат във втория етап на подготовката, който ще стартира през януари 2019. Така ще можем на 4 май 2019 година #Заедно да покажем на българи и чужденци по артистичен, оригинален и запомнящ се начин какво се крие зад понятието „АЙЛЯК“ и да се забавляваме, участвайки по свой начин в АЙЛЯК ПАРАД. Тази своеобразна „генерална“ репетиция ще помогне на всички по-добре да се ориентират какво означава да бъдеш част от АРТ ПАРАД, да видят каква е посоката, в която сме поели ние и онези, които ни повярваха и ги подкрепиха до тук и да вкусят от атмосферата на празника на АЙЛЯКА, който подготвяме за 2019", разказват организаторите. 

Поканени са всички жители и гости на града, който догодина ще стане Европейска столица на културата – Пловдив, всички, за които тази възможност и титла имат значение и които искат да са активни участници в случващото се и да подкрепят своя град в представянето му пред света.

„Aйляк Парад“ е проект на Фондация „ЖАР театър-изкуство-култура“, който се осъществява в партньорство с HANDMADE PARADE, Великобритания; STALKER TEATRO, Италия; НЧ „Възраждане’1983“ – Пловдив, НЧ „Младост’1983“ – Пловдив, НЧ „П.Р.Славейков’1908“ – Пловдив, НЧ „Назъм Хикмет’1922“ – Пловдив, НЧ „Н. Вапцаров’1928“ – Пловдив, Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“ и др. Част от програмата на „Пловдив-европейска столица на културата‘2019“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина