Адвокатът на мъжа, залял с киселина гледачката в Тракия: Криминалисти са го заплашвали в ареста

Автор: Plovdiv Now 8398
Адвокатът на мъжа, залял с киселина гледачката в Тракия: Криминалисти са го заплашвали в ареста

“Или си признаваш, или няма да видиш жена си и децата си живи. Ще лежиш 8 години, всички състави са наши”. По думите на защитата на 42-годишния Йордан Цветанов, сочен за извършител на жестокото престъпление срещу ясновидката Тони, това са думи на полицаи от криминална полиция, които са посетили обвиняемия в ареста. Адвокат Марио Гладнишки е категоричен, че няколко пъти са извършвани разпити, без да бъде уведомен.

Припомняме, че мъжете са обвинени, че в съучастие са причинили средна телесна повреда на гледачката на карти Тари "Тони" на 16 март. Жената бе залята със сярна киселина в дома си в комплекс в ЖР "Тракия", а сочен за фактическия изпълнител на престъплението е Йордан Цветанов. Днес 42-годишният мъж бе оставен в ареста.Това реши преди минути Районен съд-Пловдив, след като обвиняемият обжалва мярката си за неотклонение „задържане под стража” за пореден път, пише TrafficNews.bg.

Според защитата му обаче няма предпоставки Цветанов да стои под стража. Той посочи факта, че от  2 месеца той лежи в ареста, липсва каквато и да е активност по разследването. Адвокатът представи данни, че на 6-ти април без негово присъствие  разследващ полицай е извършил разпит на обвиняемия без адвокат Гладнишки да бъде уведомен. Липсата достатъчно активност от страна на разследващите и това е сериозен мотив, който би следвало да отмени най-тежката мярка, коментира още Гладнишки.

Юристът посочи още, че има информация, която не е представен по делото. В нея се сочи, че на две дати Цветанов в бил посетен в следствения арест от 5-ма цивилни полицаи, които са се представили като служители от отдел Криминална полиция. По думите му са били проведени беседи по близо 5 часа, в които обвиняемият е заплашван и е каран да признава вината си. Адвокатът добави, че прокурорът по делото Цветана Бързинска също не е запозната с посещенията.

“Назначили сте експертизи, които не знаем какви са, моите искания за изготвяне на експертизи бяха отхвърлени. Защо ако не се работи по разследването този човек трябва да стои в ареста. По-добре да бъде пуснат под домашен арест”,заяви защитникът към прокурор Бързинска.

Гладнишки каза, че в хода на досъдебното производство е била разпитана пострадалата, която не е видяла лицето на извършителя. Другата свидетелка, която е била в апартамента, също не е дала ясно описание на извършителя и така адвокатът каза, не може да стане ясно кой е действителният извършител. Той смята, че подзащитният му няма опасност са се укрие, като прокуратурата не е представил доказателства за тази предпоставка. Въпреки че не се е признал за виновен е съдействал на полицията при извършените следствени действия. Според адвоката не съществува и опасност ако Цветанов бъде пуснат с по-лека мярка да повлияе на разследването. Държавното обвинение обаче е категорично, че Йордан Цветанов трябва да остане под стража.

Прокурорът заяви, че по представените от адвокат Гладнишки случаи се води проверка, която да изясни всички обстоятелства. Назначени са всички необходими експертизи и се изчакват експертни решения. Относно това, че не се извършват действия, прокурор Бързинска заяви, че както адвокатът спомена са били извършени разпити през април. По думите ѝ в настоящото производство не се търси категоричност, а само обосновано предположение, което тук присъства. Относно реалната опасност обвиняемия да извърши друго престъпление идва от извода, че престъплението е тежко. На пострадалата са били извършени множество операции за присаждане на нова кожа. Йордан е осъждан и за друго тежко умишлено престъпление и с оглед на това държавното обвинение смята, че не може да му бъде наложена по-лека мярка. След внимателно изслушване на страните, съда прецени, че към настоящия момент няма нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката “задържане под стража”. Видно от доказателствата се е установило, че разследващият орган е искал удължаване срокът на разследването с още 60 дни. Така магистратите оставиха Цветанов в ареста. 

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина