Строител изсече дървета в Кършияка, съдът отмени глобата заради некадърно написан акт

Автор: Благовест Андонов 12934
Строител изсече дървета в Кършияка, съдът отмени глобата заради некадърно написан акт

Изсичането на дървета в Пловдив е една от най-чувствителните теми. Независимо дали става въпрос за общинското предприятие „Градини и паркове” или частни инвеститори, пловдивската общественост гледа под лупа подобни дейности. Последното напрежение възникна, когато йорданският бизнесмен разкри намеренията си да изсече цял парк в „Захарна фабрика”, за да издигне бетонен мастодонт.

Пловдивска строителна фирма бе глобена от Община Пловдив, тъй като е изсекла няколко дървесни видове в имота си на бул. „Дунав”, но заради некомпетентно написан акт от общинските служители, глобата е паднала.

Става въпрос за имот точно до новия хотел на кръстовището на „Дунав” с бул. „Васил Левски”.  През месец август 2019 година служители на градската администрация са глобили с 5000 лева фирмата „Вито строй” за това, че са „премахнали” осем броя дървесна растителност без разрешение от компетентния орган. Компанията е била санкционирана, че е премахнала три броя „Айлант“,  два броя дървета „Ясенолистен явор“ и още три „Айлант” извън имота, в негова близост.

Фирмата обаче е обжалвала наказателното постановление заради куп нередности в него. На първо място във фитосанитарната оценка на имота от 2014 година нито един от посочените дървесни видове на съществува. Общинските инспектори въобще не са отразили на какво се дължи това разминаване. От самата фирма се твърди, че е премахнато само едно дърво, а останалото са т.нар. „саморасляци”.  По този начин е и отразено във фитосанитарната оценка.

На второ място, актът написан по цитираната наредба, в която не предвижда изпълнително деяние „премахва“, а съвсем други форми на деятелност- „отсече, изкорени или унищожи“.  Следващо закононарушение на хората написали акта е, че не са посочили евентуална дата на извършването на деянието.

Не на последно място откъм важност, както Районният съд, така и Административния съд Пловдив, посочват, че  съвсем не е ясно кой е извършил въпросната сеч, за която твърдят общинските служители.

Актът е написан на фирмата „Вито строй”,  но самите строителни дейности в имота са възложени на дружество „Еладот“ ООД. Отделно от това, акцентира се и върху факта, че актосъставителят и наказващият орган не са сторили каквито и да било усилия да установят налице ли е нарушение и кой е неговия автор, и без да държат сметка за това, директно са съставили акт и са издали  наказателно постановление срещу дружество „Вито Строй“ ООД. Самото то е собственик на имота, но няма доказателства те да са извършили каквито и да дейности в него. В момента върху имота, който бе паркинг се строи голям жилищен комплекс 

Поради всички тези пропуски не само, че фирмата не е била глобена, а и Община Пловдив ще трябва да заплати на компанията 750 лева за разноски по делото.  Решението на съда е окончателно.

СНИМКА: Paradise City Plovdiv -FB

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина