Скулптури “улавят“ звуците на живота на брега на река Марица

Автор: Plovdiv Now 4355
Скулптури “улавят“ звуците на живота на брега на река Марица

„Монолог“ и  „М.A.P.“ са двете интерактивни скулптури, които ще могат да се видят от днес - неделя (6.10.2019) на брега на река Марица в рамките на програма Адата, част от Пловдив 2019.

"Монолог" е интерактивна скулптура за слушане, която служи като акустичен усилвател на „малките звуци“ в обкръжението. Подобни обекти са били използвани в по-голям мащаб като акустични локатори в пред-радар епохата - за улавяне на разположението на вражески самолети или, в по-малък мащаб, като прости слухови тръби.

Монологът дава възможност да се слуша подробно разнообразния звуков пейзаж на брега на река Марица, включително обитателите, трафика наоколо и други.

Скулптурата, дело на Матей Франк ( Чехия/ Полша) ще бъде представена  от автора в 16.00 часа директно на мястото, където ще остане до края на месец ноември -южния бряг на река Марица в Пловдив - в крайречната алея, на платформата срещу Водна палата.

От 18.00 до 21:00 часа отново на крайречната алея, но вече до моста на бул. "Победа" артистите  Кяра Раш и Марчин Лауринович (Обединено кралство) ще представят М.A.P. ( съкращение от  Maritsa/Adata/Plovdiv).

Проектът е планиран на база многобройните посещения на двамата артисти до Адата по време на резидентния им престой в Пловдив през 2018 г., когато събират фото, видео и звукови архиви и се срещат с живеещите в района. М.A.P.  е скулптура изработена основно от метал, с интерактивна елементи и електроника.  Сегментите в нея реагират на непосредствената среда чрез слънчева енергия. Те събират енергия през деня, а освобождават енергия през нощта чрез светлини, поставени около скулптурата, които се активират чрез серия от светлинни сензори.

M.A.P. също изисква публично участие, тъй като включва и сегмент създаден по традиционен аналогов метод – зоотропия, който ще се представи като анимация, която ще стои като част от скулптурата.  Зоотропия означава "колело на живота". Планирани са 3 кратки анимации: Птица / Цвете / Карта ADATA. Тези анимирани поредици са чисто символични. Скулптурата представя съвременен интерактивен поглед върху остров Адата и река Марица.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина