РДНСК: Новата част на ресторант „Хепи“ срещу Новотела е незаконно построена

Автор: Благовест Андонов 5453
РДНСК: Новата част на ресторант „Хепи“ срещу Новотела е незаконно построена

Новата част на ресторант „Хепи“ срещу Новотела е незаконно построена. Това е констатацията на РДНСК, която е правила проверка на обекта през 2022 година по сигнал, че има незаконно строителство, научи trafficnews.bg.

От Регионална дирекция за национален строителен контрол са разпоредели да се премахне незаконен строеж на обекта на ул. „Самара“, който е част от реконструкцията на ресторанта, направен в периода 2016- 2018 година.  Заповедта обаче е била обжалвана в съда и в последствие е бил отменена.

Според РДНСК ремонтът е направен без одобрен проект и без издадено от главния архитект на община Пловдив разрешение за строеж. Собственик на сградата е пловдивската фирма „Диамант“, а наемател е фирмата „БАР“ ООД, която държи и други ресторанти от веригата в страната.  

При проверката на инспекторите от двете фирми не са предоставили никакви книжа за обекта. Установило се, че намеси са правени и по двата етажа, както по фасадата, така и по плочите, за да се разширят помещенията. Също така са били бутани стени и зидарии, като са се обособили нови санитарни възли, битови помещения, складове, хладилни камери и др.   С разширяването на остъклението пък се е завзел и част от имот, който е общинска собственост.

Поради това от РДНСК са издали акт през април 2022 година всички тези дейности да бъдат премахнати, тъй като представляват „незаконни строежи“ и са поискали да се възстанови сградата в предишния й вид Двете фирми обжалват решението на дирекцията за строителен контрол.

При експертизата става ясно, че един от обектите – „суши бар“ не е „незаконен строеж“, а преместваем обект, като той е фигурирал в схемите на район „Северен“. Именно поради това съдът постановява, че актът на РДНСК е нищожен, защото са допуснати съществени процесуални нарушения при съставяне на акта. Причината е, че премахването на „незаконен строеж“ и „преместваемо съоръжение“ са правят по различни законови процедури. Поради това и премахването на останалите съоръжения са паднали в съда, тъй като са били на общ административен акт.

Решението не е окончателно и може да се обжалва във Върховния административен съд от РДНСК.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина