Ральо Ралев и собственик на кабелна ТВ арестувани за изнудване за 60 000 лв на пловдивски предприемач

Автор: Plovdiv Now 11879
Ральо Ралев и собственик на кабелна ТВ арестувани за изнудване за 60 000 лв на пловдивски предприемач

Строителен предприемач в Пловдив е бил изнудван за 60 000 лева, за да му бъде издадено строително разрешение от район Северен в Пловдив – обявиха официално на брифинг от специализираната прокуратура. Разкритието е по повод ареста в четвъртък на кмета на район Северен Ральо Ралев. Строител депозирал сигнал до премиера, че са му поискани пари, за да бъдат одобрени строителни книжа в район Северен. Борисов изпратил жалбата до КПКОНПИ. Било е образувано досъдебно производство, започнали да се събират доказателства за твърденията на строителния предприемач. Използвани са специални разузнавателни средства в съответствие със закона, извършени са и дейности по разследването от КОНПИ.

В резултат на събраните доказателства в четвъртък са задържани определени лица в Пловдив – кметът на район Северен Ральо Ралев и посредника при получаването на паричната сума. Посредникът, който е задържан с белязаните пари е бизнесмен - собственик на кабелна телевизия в Карлово, близък семеен приятел на Ралев

Ситуацията се развила от началото на миналата година. Строителят имал проект за 4 или 5 етажен блок върху имот срещу обезщетение. Документите за строително разрешение са внесени през декември миналата година в район Северен. Били са констатирани забележки и те са били отстранени в установения срок. Предстояло е да бъде одобрен проектът и да се издаде строителното разрешение. След това започнало да се случва онова, за което е бил задържан кметът на район Северен.

Кметът Ралев иззел документите, което е в разрез с правомощията му. Предприемачът недоумявал защо се бави разрешението, при положение, че проектът е одобрен. Започва да губи търпение и пари. Тогава определени хора му предложили да му решат проблема срещу определено заплащане. Казали му, че трябват 60 000 лв, за да бъде одобрен проектът. Посредникът, който е изключително близък на Ралев, предложил на предприемача да сключат договор за построяването на хале, а въпросните 60 000 лева да се дадат под формата на капаро, което след разваляне на въпросния договор да остане в район Северен. За да се избегне схемата „Иванчева“, обяви още заместник-главния прокурор Иван Гешев. 

Схемата трябвало да бъде следната - строителният предприемач заедно с посредника да отидат до чейндж бюро, за сменят парите в някаква валута. С идеята ако са белязани, да не бъдат в тях. Посредникът обаче обикалял часове наред, за да нямат случайно опашка и да ги наблюдават. След това го домързяло да търсят чейндж бюро и затова го хванали направо с белязаните пари на улицата. И последвали арестите.

Едва ли друга държава щеше да реагира по-бързо от нас – различните служби проявиха невероятен синхрон, а към твърденията са приложени множество видео и аудио доказателства, както и показания на свидетели, заявиха още от специализираната прокуратура, допълни Гешев.

Ралев и помагачът му, който бил негов близък приятел, са задържани за срок от 72 часа. Утре ще бъде внесено искане за налагането на двамата на постоянна мярка задържане под стража предвид общественото значение на деянието.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина