Район „Северен“ подготви множество изяви по случай Международния ден на музиката

Автор: Plovdiv Now 5035
Район „Северен“ подготви множество изяви по случай Международния ден на музиката

На сцената на парк „Рибница“ бе отбелязан Международният ден на музиката-21 юни. Събитието бе организирано от Сдружение „Избери България“, с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Асен Павлов и професионалистите от „Чинари“ се надиграваха с младите танцьори от НЧ „Проф.Кирил Дженев-2018“, пя и народният хор на НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив . Водещ на събитието бе Наско Стоянов от БГ радио.

„Нека аплодираме всички професионалисти и любители, които ни показват красотата на музиката и танците.Музиката обединява изпълнителите, докосва сърцата на публиката, създава добро настроение и приятелства.Тя е изкуството, което сближава и обединява хората най-успешно“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев.

Над 80 деца от Школата за народни танци „Луди Млади“ към НЧ „Проф.Кирил Дженев-2018“ се включиха в празника, като представиха „Игри на Дайчово“, „Шопски танц“, „Добруджански танц“, „Рибари“, „Северняшки танц“ и „Тракийски танц“.

Народен хор при Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив с диригент Явор Тасков изпълни "Орех са с листе развива" (обработка- Николай Балабанов), "Я изгрей слънце"(обработка- Атанас Илиев) и "Яна овчар лъгала" (обработка- Димитър Христов).

Асен Павлов – художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари“, който бе в ролята на ко-водещ на събитието, разказа интересни неща за българския фолклор и показа популярни български хора на зрителите. 

„Трио Булгарина“ -  три талантливи момичета, изпълниха народни песни по съвременен начин, придавайки световно звучене на българския фолклор.

„Чинари Дръмс“ грабнаха публиката със завладяващия ритъм на тъпаните.

По този спонтанен начин  район „Северен“ в Пловдив отпразнува Международния ден на музиката, създаден през 1981 година във Франция от тогавашния министър на културата Жак Ланг. Той е създател на празника Fête de la Musique,  провеждан на 21 юни всяка година. Празникът е насочен към  любителите музиканти и към професионалните изпълнители на музика, които организират  безплатни и спонтанни изпълнения на открито. След 1981 година този ден постепенно започва да се празнува в много страни навсякъде по света. Към настоящия момент Международният ден на музиката се организира в повече от 150 страни на 5 континента.

В края на събитието по инициатива на кмета на район „Северен“ Стоян Алексиев бе изтеглена томбола с награди за децата, включваща плажни принадлежности.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина