Оставката на Ральо Ралев набута Община Пловдив с едногодишна кметска заплата

Автор: Благовест Андонов 4667
Оставката на Ральо Ралев набута Община Пловдив с едногодишна кметска заплата

Звънецът на последната емоционална сесия на Общинския съвет в Пловдив се оказа,че не звъни за последно през мандата. Въпреки че общинарите се сбогуваха на 3 октомври, пред тях се отвори нова възможност,  да се видят за последно.

През следващата седмица Общинският съвет ще се събере извънредно, за да гласува заместник на Ральо Ралев, който хвърли оставка преди няколко дни. Вчера Общинската избирателна комисия гласува прекратяването на пълномощията на Ралев, а това означава, че трябва да се избере нов титуляр начело на районната администрация.

По закон тези пълномощия има само местният парламент. Така във вторник общинарите ще се съберат, за да избере нов кмет на район „Северен” за по-малко от месец. На практика всеки един от съветниците може да предложи кой да седне временно на стола, докато пловдивчани не изберат нов титуляр на изборите.

Очаква се цялата сесия да продължи не повече от няколко минути, но по-любопитната част е възнаграждението , което ще си разделят съветниците.

Заплатата на общинските съветници се формира от броя заседания месечно, комисиите, а освен това имат и пари за представителни разходи. За всяко заседание те получават по 20 % от заплатата на председателя на Общинския съвет, което е около 260 лева. Всеки един от 50-те съветника, които са на сесията, ще получат тази сума.

Така събитието, което на пръв поглед е чисто протоколно ще струва на пловдивския данъкоплатец около 15 000 лева. Това е почти колкото едногодишната заплата на Иван Тотев.  С други думи дори с оставката си, Ральо Ралев успя да причини макар и косвен вреди за общинския бюджет.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина