Община Пловдив става служебно съсобственик с Байрям Солак в 16-те дка в Кършияка

Автор: Ива Модова 4248
Община Пловдив става служебно съсобственик с Байрям Солак в 16-те дка в Кършияка

Община Пловдив влиза като съсобственик в парка зад хотел "Санкт Петербург" чрез съществуващата тоалетна, която се оказа общинската собственост. Това става ясно след поредна среща между Инициативния комитет, който се опитва да запази статута на зелените площи и представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Припомняме, че зам.-министъра Николай Нанков се зае с казуса с 16-те дка в Кършияка. Нанков заяви тогава, че ще окаже пълно съдействие на пловдивчаните, като ще се направят всички необходими проверки за статута на имота, както и възможните варианти за опазването на зеленината. 

„Проведохме среща, която продължи повече от 2 часа с експертите. Те ни уведомиха, че служебно Община Пловдив ще стане съсобственик на терена чрез тоалетна. Въпросното съоръжение съществува, макар и да не се експлоатира с години. Бяхме уверени, че кадастралната карта ще бъде променена и въпросната тоалетна ще бъде вписана”, заяви председателят на комитета – Асен Костов.

Той допълни още, че това може да стане веднага, след като в министерството бъде получено становище от МО, в което да се упомене, дали и бункерите са държавни или не.

„ Още една среща  имахме днес, тя бе в Министерството на отбраната. Научихме, че малко по- малко са започнали да излизат документи, че бункерите са съществували и са били на „9-ти пехотен пловдивски полк”. Становището на експертите ще бъде депозирано в МРРБ и тогава ще започне процедурата по промяна на кадастралната карта”, допълни Костов.

По време на Общинската сесия този четвъртък, протестиращите пловдивчани отново ще попитат управата за съдбата на терена от 16 декара. Тогава ще стане ясно, дали жителите на Кършияка ще затварят улици и булеварди под тепетата, с искане за запазване на парка.

Инициативният комитет даде краен срок на Община Пловдив, за да ги информира за поетите ангажименти. В писмо до администрацията те са написали, че чакат до 8 април уведомление от Общината за конкретните й действия по промяна на предназначението на имота.

Те искат заданието за изменението на ОУП, съдържащо запазване на предназначението за озеленяване. Другото им искане е окончателният проект за ПУП- ПР- Пета градска част за синхронизиране на действията с ОУП чрез отразяване терена на парка  „за озеленяване”,а не за „обществено обслужване”.

Ако тази информация не постъпи в Инициативния комитет гражданите ще проведат протест, който включва и затваряне на булеварди.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина