„Мисли, обичай, действай!“ Два тона боклуци събраха доброволци край Марица

Автор: Plovdiv Now 6001
„Мисли, обичай, действай!“ Два тона боклуци събраха доброволци край Марица

Два тона отпадъци бяха събрани след почистване на коритото на река Марица в обхвата от моста на Университета по хранителни технологии до Железния мост. Мащабната екологична акция е първа за тази година в район „Северен“ и се проведе през уикенда.

Мотото на кампания е „Мисли, обичай, действай!“, като тя се организира съвместно от район „Северен“ и Лана Петкова, преподавател по йога и пилатес. Инициативната гражданка е докторант във Философско-историческия факултет, Катедра „Социология и науки за човека“ към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Във всяка дума от мотото се съдържа закодирано послание. „Мисли“ е призив към хората да осъзнаят какво правят в ежедневието си. „Обичай“ е желанието да запазят реката, планината, града чисти като места за разходка и живеене. „Действай“ е своеобразен подтик  към  гражданите да не остават безразлични към заобикалящата ги среда и да направят каквото е по силите им, за да я поддържат в добро състояние.

Символичен старт на мероприятието даде кметът на район „Северен” Стоян Алексиев.

„Река Марица е един от символите на Пловдив, нека я пазим чиста! Тя е притегателно място не само за пловдивчани, но и за всички гости на града. Освен това е дом на редки и застрашени видове птици, които са част от биологичното разнообразие“, призова гражданите Стоян Алексиев.

„С моите студенти сме изключително ангажирани с акции, свързани със световната кампания „Планета или пластмаса“. Всеки човек трябва да осъзнае колко е вредна употребата на пластмасовите опаковки за еднократна употреба. И всеки един от нас трябва да се ангажира с опазване на природата и изчистването на купищата отпадъци“, апелира Лана Петкова.

В мероприятието участваха доброволци от администрацията на район „Северен”, студенти от Пловдивския университет, ученици на Лана Петкова, представители на СНЦ „Зелени Балкани”, доброволци от Пещерен клуб „Пълдин”, които се обединиха около каузата като един отбор. Талисман на отбора бе кучето с екзотично име Епифан Пифагор-Пиф, което допринесе за доброто настроение на всички.

Препълнените чували със събрани отпадъци включваха пластмасови опаковки и бутилки, остатъци от строителни материали, стъклени бутилки, автомобилни гуми, пластмасови щайги, текстилни материали, дървени плоскости, метални и пластмасови тръби. Най-нетрадиционните „находки”, намерени след почистването на река Марица, бяха алуминиева бухалка и  GPS устройство.

Най-малкият участник в екологичната инициатива - 7-годишната Анна получи за награда книгата „Малкият принц”, комплект флумастери и Атлас по родолюбие.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина