Мазето на къща в “Северен“ пълно с отходни води заради “грешка“ по Водния цикъл

Автор: Plovdiv Now 11742
Мазето на къща в “Северен“ пълно с отходни води заради “грешка“ по Водния цикъл

Автор: Соня Желязкова

Мазето на къща в Кършияка плувна във фекалии след грешка, допусната по време на изпълняване на проект, целящ отвеждане и пречистване на отпадъчните води. Улица „Луда Яна“ в пловдивския квартал се намира в първи етап на програмата за „Интегриран проект за водите на град Пловдив“ с бенефициент Община Пловдив. 

За неприятната история TrafficNews научи от потърпевшата Павлина, от чийто имот ще се носи неприятна миризма още доста време. Оказва, че причина за фаталния гаф все още остава забулена. А хипотезите - или небрежно отношение от страна на работници на фирмата изпълнител „Европейски пътища“, или особено нетипично строителство на къщата на Павлина, което разполага с две отводни тръби, вместо една. Ето поредицата от събития, довели до това недоразумение:

Павлина разказа пред медията ни, че тяхната улица се намира в ремонт и от повече от година стои разкопана. Преди близо два месеца идва ред за подмяна на връзкатана "Луда Яна " 9, свързваща нейния имот с главната улична тръба. Ремонтът преминава „успешно“ и разкопаният участък пред къщата бива запълнен.

„За първи път да се окаже полезно, че се бавят. Ако бяха асфалтирали улицата, тогава не ми се мисли какво щяха да правят “, коментира иронично тя.

Преди месец в един от апартаментите в къщата, който доскоро е бил необитаем, се нанасят наематели. Всичко съжителстват нормално, но до един момент. На 4 март мазето на сградата се наводнява с фекални води. Собствениците викат частна фирма, която да отстрани аварията. Дотогава смятали, че става дума за запушена тръба, но след като служители на фирмата забелязват пясък в изсмуканите води, става ясно, че проблемът е от друго естество. Оказва се, че тръбата им е „зарязана гола“ , а цялото количество на отпадъчни води попива директно в почвата.

Това е недопустимо. Не разбирам как може майсторите да подминат тръбата ни и въобще да не я свържат в главната мрежа. Имам наематели в този апартамент, поставям ги в изключително неудобно положение. “, споделя Павлина, собственик на наводнения обект.

Независимо от спешната свръзка на втората тръба с главната, Павлина категорично държи разходите по отстраняване на наводнението с отпадни води да се поемат от Общината или от фирмата „Европейски пътища“.

Днес съм платила 250 лв., утре трябва да изплатя още 700 лв. на фирмата, която почисти мазето от обратните води. Искам тези пари да ми бъдат възстановени“, казва Павлина.

TrafficNews се свърза с инженер Ивайло Сираков-главен ръководител на проекта, който коментира пред нас, че вероятно се касае за грешка в цялостния проект, по който работниците се водят.

„Категорично не е нормално една къща да има две отходни тръби. По всяка вероятност това е станало причина за объркването на работниците, които са я подминали, понеже не е изглеждала активна“, пояснява той.

Ръководителят на работния екип работници на „Европейски пътища“ разказа пред нас, че преди около два месеца ремонтът на водния цикъл стига до ул. „Луда Яна“, където майсторите трябва да свържат тръбата, излизаща от имота на Павлина, с главната мрежа. Оттам обаче излизат две тръби- едната, видимо действаща, и друга, която е суха. Поради неясна до момента причина майсторите свързват само едната тръба с централната мрежа.

 „Тъй като повечето имоти в кв. Кършияка са строени преди началото на века, често се намират тръби, които вече са подменени. Майсторите обикновено подминават  неактивните такива. Една от отводните тръби при засегнатата къща на ул. „Луда Яна“ е била суха, което вероятно е навело майсторите на мисълта, че става дума именно за неактивна тръба", коментира инж. Ивайло Сираков, изпълнител на проекта Воден цикъл.

 Веднага след сигнала на Павлина от „Европейски пътища“ поправят нацяло свръзката, но нейното желание е парите, които е платила на фирмата за почистване и дезинфекция от фекалните води, да бъдат възстановени.  Инж. Ивайло Сираков заяви, че в момента е разпоредена проверка, която да установи у кого е грешката. Ако фаталния гаф се окаже по вина на майсторите на фирмата изпълнител,  ще се направи всичко възможно Павлина да бъде обезщетена, заявява той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина