Автор: Соня Желязкова

Куче се натрови с бавнодействаща отрова против мишки в Кършияка, предаде TrafficNews. Постъпил сигнал от стопанина Кирил Петров, чието куче е пострадало по време на ежедневната му разходка. Потърпевшият разказва, че е извел домашния си любимец в района на Гранд хотел “Пловдив”. По-късно то било пуснато и в кучешката градинка срещу хотела.

Страшното започнало ден по-късно в събота, когато кученцето Джиджо, смес от породите пинчер и чихуахуа, станало безжизнено. В неделя то отказало да се храни. През това време минали няколко прегледа при ветеринар, а на по-късен етап специалисти констатирали отравяне с бавнодействаща отрова за мишки.  


Рана на кучето

Към този момент състоянието на животинчето е критично, горният слой на кожата му се пука и от раните изтича кръв”, споделя стопанинът.  

В този период от годината Общинско предприятие “Дезинфекционна станция” обработват шахтите с цел пролетна дезинфекция срещу гризачи и болести, пренасяни от тях. TrafficNews направи справка за плановата дезинфекция и се оказва, че район “Северен”, където се с случило отравянето, е разпределен по график за 12 март. Там обаче вече служители на Общинското предприятие третират водосъбирателните шахти. 

Защо там вече се извършва дезинфекция? Както и какви мерки се предприемате, за да се избегне досега с отровата от деца и домашни любимци?

Не виня служителите на Общинското предприятие, моя е отговорността да следя, ако кучето е облизало някъде нещо в района. Възможно е и недоброжелатели да са направили това. Проблемът е, че това е кофа пълна с отрова! Никъде не процедират по този нелеп начин, ами ако му скимне да я хвърли в Марица?! Да не говорим, че децата пипат къде ли не, коментира Кирил. 

 
Отровата против гризачи (от клип на Кирил) 

TrafficNews се обърна с официално писмо към ОП “Дезинфекционна станция”. Ето какво гласи тяхното официално становище:

Те посочват, че всички служители към ОП „Дезинфекционна станция“  са придобили удостоверение за изпълнител на дезинфекции, дезинсекции и дератизациииздадени от РЗИ – гр. Пловдив и притежават нужната експертиза за извършване на процедурата. 

Категорично заявявам, че служителите ни са достатъчно компетентни и познават способите за залагане на препарати, като използват най-добрите налични практики в Европейския съюз. Винаги преди да се стартира кампанията по дезинфекция се извършва инструктаж на всички служители. За пълна изчерпателност, следва да се посочи, че използваният от ОП „Дезинфекционна станция“ препарат срещу гризачи е „Родентицид“. Същият не се поставя в гранулирана форма, а се ползва в затворен пакет, от който гризачите да ядат. Тоест този биоцид представлява пакетче пълно с препарат, а не гранула. Радентицидът съдържа Битрекс - горчива съставка, която предизвиква повръщане при неволно поемане от хора и домашни любимци. Биоцидът се поставя само в канални шахти, които предварително са почистени."

Оттам посочват още, че шахтите са с тесни решетки и е невъзможно човек или животно да достигне до отровата, тъй като точките за поставяне на тези отрови са в дълбоката част на каналните шахти. Към днешна дата няма постъпили оплаквания или сигнали за отравяне на животно, свързани с поставяните от предприятието биоциди 

Паралелно с това ОП „Дезинфекционна станция” не поставя никакви препарати за дератизация на територията на кучешки площадки /градинки/ и на открити площи. За пълна изчерпателност, трябва да се посочи, че родентицид се продава свободно в търговските вериги в страната, а препаратът се използва масово от потребителите. В следствие на това обстоятелство всеки гражданин може да си закупи. Тоест няма основателна причина да се твърди, че извършената обработка от ОП „Дезинфекционна станция“ - гр. Пловдив има връзка с отравянето на животното. Липсва и причинно-следствена връзка между забелязания служител на ОП „Дезинфекционна станция“ в същият район, където се твърди, че се е реализирало натравянето на домашен любимец." 

Общинско предприятие изразява загриженост към домашния любимец на потърпевшия и му желае скорошно възстановяване. 

 
Кофата с отрова, която служителят на ОП разнася