Кой изхвърля кървавите отпадъци в Гагарин? Наказанието е до 3 години затвор

Автор: Ива Модова 9399
Кой изхвърля кървавите отпадъци в Гагарин? Наказанието е до 3 години затвор

И прокуратурата се зае със случая с опасните отпадъци в квартал "Гагарин", съобщава trafficnews.bg. Припомняме, че на метри от детска площадка на улица „Ален Мак” са намерени кървави игли, тестове за коронавирус, епруветки, контейнери за урина и други медицински отпадъци. Те са били изхвърлени в контейнер за битова смет. Част от тях са пръснати и по детския кът, до люлките.

Районна прокуратура е започнала досъдебно производство. Проверката на държавното обвинение е по член 353 - Който управлява отпадъци не по установения ред и с това създаде опасност за живота или здравето на другиго. Наказанието, което грози лицето, допуснало нарушението, е лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 5 до 30 хиляди лева.

И към този момент на място продължава да тече оглед. От РЗИ и Пловдивския инспекторат съставят протоколи.

Оказва се, че от три дни служителите на ОП „Градини и паркове” са били сигнализирани за опасни материали. Около детската площадка са били намирани чашки с урина, епруветки и дори спринцовки. Най-фрапиращ бил окървавен бърз тест за COVID-19. Жителите на района така и недоумяват как са се отзовали боклуците там.

Така след 3 дни дебнене, жена хваща в крачка възрастен мъж. Той ровел в черни чували и вадел от вътре употребени медицински консумативи.  

„Махам капачките, за да ги нося на един доктор – за кувиьози. Не знаех, че са опасни тези неща. Какво толкова? Те ги хвърлят от лабораторията в казаните. От дни ги събирам”, заявява възрастният мъж.

От предоставеното ни видео се вижда, как пловдивчанинът води автора на кадрите до казана, където е извадил чувалите. От видеото се виждат още отпадъци, които не са в пликове, а хвърлени самостоятелно в металния съд за смет.

"Щом видяхме отпадъка, потърсихме медицински център „Медицел”. Оказа се обаче, че този боклук не е от тях. Отваряйки чувала, видяхме касови бележки и документи за направени PCR тестове на хора в лаборатория „Рамус”, която се намира на по-малко от 200 метра от контейнерите”, каза представител на „Градини и паркове”.

Веднага хората са посетили лаборатория "Рамус". Служителка, която се грижи за хигиената обаче е отрекла, да хвърля консумативи навън.

„Заяви, че всички спринцовки, игли, тестове и други консумативи, се събират в жълти чували. Те се предават на фирма, която е лицензирана за изхвърляне на медицински отпадъци. След като представихме тестовете с името на лабораторията, както и бланки за изследвания – отново на лабораторията, всички коментари приключиха”, разказаха очевидци.

От медицински център „Рамус” отказаха коментар по случая пред нашата медия. Представител на лабораторията заяви, че не желае "да го занимаваме”.

Очаква се резултата от проверката.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина