Грозна сцена на жп прелеза между Карловско и Брезовско шосе, полицаи заплашват служителка

Автор: Plovdiv Now 124830
Грозна сцена на жп прелеза между Карловско и Брезовско шосе, полицаи заплашват служителка

Грозна сцена се е разиграла днес на жп прелеза между Карловско и Брезовско шосе, съобщи TrafficNews. Пътни полицаи са заплашили с арест служителката в кантона, като се опитали да я принудят да вдигне бариерата, въпреки идващия влак. Действие, което е равносилно на престъпление, според наредбите в железопътната компания. 

Причина за неправомерната намеса на полицаите, бил възрастен водач, който извършил куп нарушения. Мъжът идвал от Карловско шосе и при спусната бариера изпреварил цялата колона и се опитал да пресече жп линията. Тъй като от едната страна прелезът се охранява само с една бариера, той успял да премине през нея, пресякъл релсовия път, но не успял да излезе, тъй като от другата страна пътят е препречен с две бариери. 

Служителката от прелеза го видяла и тъй като бил с малък автомобил, му казала да се изтегли максимално напред, за да е в безопасната зона. Малката кола била на разстояние от релсите, а в същото време се задал и влака, който идвал от гара Скутаре. Точно в този момент обаче се намесили двама униформени полицаи на мотори, които започнали да крещят на служителката да вдигне бариерата. Тя категорично отказала, като заявила, че подобна процедура е напълно недопустима, тъй като може да стане истинско меле. Единият полицай обаче продължил да настоява, като посочил белезниците си и предупредил, че ще я арестува. Служителката се уплашила много, но въпреки това отказала да изпълни заповедта. Двамата служители на реда повдигнали бариерите и шофьорът си излязъл. После поискали личната карта на жената, а тя се обадилана прекия си ръководител, за да му докладва за ситуацията. 

В крайна сметка полицаите й взели данните и отишли да съставят акт на нарушителя. Час по-късно на място пристигнал друг мъж с полицейска кола, който се представил за началник и поднесъл извинения на служителката и каза, че "колегите малко са си превишили правата".

Всъщност в случая не става дума "за малко превишаване на правата" , а за истинско своеволие и пълно непознаване на правилата, които важат за железопътните трасета. В ситуация, когато влак е навлязъл в междугарие, служителят на прелеза трябва вече да пуснал бариерите и в никаква ситуация да не ги вдига, докато машината не се изтегли. Освен това, на определено разстояние от прелеза , бариерите се заключват автоматично. Изключения не се правят нито за пожарни, нито за линейки. Причината е да се избегнат възможните предпоставки за тежка катастрофа, тъй като спирачният път на един влак, дори и той да се движи с ниска скорост, е много дълъг - над 300 метра. 

Служителите на прелезите са наясно с процедурата и я спазват стриктно, тъй като дори дребно нарушение може да доведе до сериозни последици. 

Полицаите обаче явно са решили, че тези правила могат да бъдат заобиколени /по тяхна заповед!/ и след отказа на жената, те са я заплашили с арест. За щастие не са реализирали заплахата си, тъй като прелезът е щял да остане без охрана. 

TrafficNews направи запитване до Областната дирекция на МВР по случая, а от пресцентъра съобщиха , че ще направят проверка.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина