Фолклорен спектакъл завладя парк “Рибница“

Автор: Plovdiv Now 4921
Фолклорен спектакъл завладя парк “Рибница“

Четвъртият концерт от поредицата под наслов "Последвай стъпките", финансиран от Национален фонд "Култура" , се проведе в парк „Рибница“ в район „Северен“.

В него взеха участие Ансамбъл „Седенчица“, клубовете за народни хора и детските състави към Сдружение „Фолклорен свят- Седенчица“.

Най-малките на възраст 5-7 години изпълниха детски песни и игри и „Джиновски танц“.По-големите представиха тракийски танци, сред които „Лазарки“, характерен за карловския край.Любителският състав също зарадва публиката с тракийски танци-„Трите пъти“ , „Ръченица“ , „Копаница“ и други.

Танцьори дефилираха с народни носии от всички етнографски области на страната.

Основната цел на проекта „Последвай стъпките“ е утвърждаване и популяризиране на народното творчество, пресъздадено от различни по възраст участници-любители, предаване на историческия опит на поколенията.

„Именно чрез нашия музикално-танцов спектакъл „Последвай стъпките“ ще покажем основната цел на нашия на 10-годишен труд и опит в запазване и популяризиране на фолклорните традиции. Нашата цел е да представим богатия опит и приемствеността между поколенията, която създаваме, и уважението към традициите, които възпитаваме чрез нашата дейност“, заяви Запрян Атанасов-хореограф на ДТС „Седенчица“ на старта на мероприятието.

„Приветствам малки, големи и още по-големи участници, които с желание, ентусиазъм и любов развиват, утвърждават и съхраняват самобитния български фолклор.Народното творчество се е запазило и обогатило през вековете, благодарение на многобройните любители,  които от деца до възрастни са носители и продължители на българските традиции.Родният фолклор и неговите обичаи са важна част от българската култура и идентичност, затова нека аплодираме всички, които допринасят за разпространението му“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев.

На този прекрасен празник „Вяра, Надежда и Любов“ дори проливният дъжд не отказа изпълнителите, които продължиха да представят красотата и уникалността на българските народни танци.

Фолклорен танцов ансамбъл “Седенчица” е създаден през 2012 г. в гр. Пловдив.
Основател на самодейния състав е хореографът Нели Карабахчиева, съвместно с бивши и настоящи ученици от профил хореография в СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, както и любители самодейци.

Ансамбълът гради своя репертоар от произведения на хореографите Кирил Харалампиев, Димитър Димитров, Иван Тодоров, Емил Генов, Димитър Дойчинов и др.

За краткия период от своето създаване “Седенчица” е носител на:

– Златен медал от III-ти Балкански шампионат по фолклор “Евро фолк – Жива вода 2014″ гр.Хисаря;

– I-во място за хореографска разработка от II-ри Балкански фолклорен фестивал гр. Пловдив “Хопни ми, тропни ми” на танца “Пуста младост”-хореография Емил Генов;

– I-во място от IV-ти Международен фолклорен фестивал “Златен прах”, 2017г., гр. Челопеч;

Съставът развива активна концертна дейност в Пловдив и региона. През изминалите години взема участие на международните фолклорни фестивали в Черна гора, Италия и Хърватска, а през 2017г. в Германия. Налице е осъществена приемственост между поколенията в колектива. Чрез своята дейност ансамбълът цели да съхрани богатството и традициите на българския танцов фолклор.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина