Градинка за чудо и приказ създадоха сърцати хора в Кършияка

Автор: Ива Модова 8265
Градинка за чудо и приказ създадоха сърцати хора в Кършияка

Градинка за чудо и приказ създадоха живеещите на улица „Йоан Екзарх” в Кършияка. Пловдивчани превърнаха предблоковото си пространство в едно прекрасно място за отдих.

Близо две години, с общ труд и подръчни материали, четири семейства от входа под номер 8, са сътворили един мини рай в квартала. Инициатори на идеята са Илия Тодоров и Диана Манчева.

Кладенец от гуми, саксии от глинени гювечи, пътека от речни камъчета и ограда от стари палети. Всичко това е старателно изработено от сръчните жители на блока.

„Всеки един от нас е допринесъл с нещо. Когато сме на разходки или екскурзии, носим по нещо за прекрасната ни градинка”, започва разказа си Диана.

Оказва се, че всеки един детайл има своята история.

„От Широка поляна докарахме дървесния пън, камъните са от реката в Първенец, а шишарките от Бойково. От Беклимето пък докарахме два розови камъка. Дръжката на макарата на кладенецът пък е манивела от моя стар москвич”, добавя Илия Тодоров.

Хората само са облепили с камъчета и стъпалата към входната врата.

„На няколко курса ги донесохме от планината. Когато ходим на пикник или разходка ги събирахме от реката над Първенец. Помня, че на една от екскурзиите ни до Троян донесохме глинена птица за покрива на кладенеца и катеричка за макарата. Всички цветя пък са дарени от съседи”, допълва Илия.

Въпросното предблоково пространство с години е било занемарено. През 80-те е било част от паркинга към жилищната сграда.

„Собствениците на първия етаж подадоха молба към районното кметство тогава и с решение на кмета бе обособено като тревна площ. Съседката сееше рози и цветя, но с течение на годините спряха да се грижат за тях. В последствие апартамента бе продаден и зелената площ се превърна в змиярник. Треви и бурени загрозяваха входа. Преди две години се събрахме и взехме решение, че искаме да живеем в по-приветлива среда”, допълва Илия.

Така ден след ден грозното предбоково пространство се превърнало в минирай.

Всяка вечер, след работа трудолюбивите пловдивчани се събират пред блока и обсъждат все нови и ниви идеи.

„Новото ни начинание е да поставим езерце с фонтан в градинката, а една от стените на входа да облепим с камъни, като тези на стъпалата. Живеем в един прекрасен град и искаме да ни е красиво около жилищата ни”, допълва Диана.

Любопитни минувачи около блока с усмивка се спират около прекрасната градинка. Малки и големи дори си правят снимки с ръчно изработените красоти.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина