БЧК и “Северен“ зарадваха с подаръци 30 души

Автор: Plovdiv Now 7030
БЧК и “Северен“ зарадваха с подаръци 30 души

Администрацията на район „Северен“ дари на 30 души от района по 1 комплект, съдържащ енергоспестяващи крушки, разклонители, аератори и брошура. Благотворителната акция под надслов „Дари енергия“ е съвместна на районното кметство и БЧК-Пловдив.Тя се осъществява в подкрепа на борбата с енергийната бедност.

Целта на инициативата е да насочи вниманието на гражданите към един глобален проблем.Разходите за топлинна и електрическа енергия представляват значителна част от разходите на едно домакинство.Последните тенденции са свързани с постоянно увеличение на цените на енергията и все по-високи сметки, което поставя уязвимите групи в енергийна бедност.За целта е необходимо да се предприемат мерки по устойчиво намаляване на консумацията на енергия.

Част от нискоинвестиционните мерки за енергоспестяване в дома са:

- Замяната на всички лампи с нажежаеми жички сLED.Те намаляват разходите за електроенергия с до 80 % на година, но същевременно имат дългосрочен експлоатационен живот-25 000 ч.

- Инсталиране на водоспестяващи аератори на чешмите.При замяната на старите аератори на чешми с нови, с максимален дебит 5 л/мин., могат да се спестят до общо до 15 лв./год., в резултат от спестяване на вода и на електроенергия за загряване на топла вода в бойлера.

- Изключване на електрическите уреди изцяло, когато не се използват.Дори когато не работят електроуредите, включени в контакт, консумират енергия.Използването на разклонител с бутон и изключването му допринасят, за да се спестят пари от стендбай загуби.Изчислението показва, че спестените средства могат да бъдат до 10 лв. на година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина