163 недоносени бебета са проплакали в УМБАЛ “Пловдив“ през изминалата година

Автор: Plovdiv Now 5683
163 недоносени бебета са проплакали в УМБАЛ “Пловдив“ през изминалата година

Навръх деня на Св. Стилиян – пазител на децата, УМБАЛ Пловдив обяви, че е сред болниците, които безвъзмездно ще получат специализирани пелени за недоносени бебета. В рамките на инициативата, начената от водещ производител на памперси у нас, ще бъдат доставени 350 000 пелени, специално създадени за нуждите и размерите на най-малките бебета – с тегло от 800 грама. Кампанията ще обхване 45 неонатологични отделения в цяла България. 

Всяка година в България преждевременно се раждат около 6000 бебета. През 2017г. в УМБАЛ Пловдив са се родили 163 недоносени деца, 11 от тях с тегло под 1 кг. „Около 15% от родените в болницата деца са с различна степен на недоносеност. Процентът тук е по- висок от средния за страната – 10-11%. Причина за това са възможностите на неонатологично отделение  за отглеждане на  новородени с екстремно ниско тегло“, заяви д-р Диана Аргирова, началник на отделението по неонатология в УМБАЛ-Пловдив.

Новите пелени с размер от минус 3 са предназначени да сведат до минимум дискомфорта и да подпомогнат съня, позиционирането и медицинските грижи за недоносените деца. Централната част на специализираните пелени следва извивките на тялото и спомага бедрата да почиват удобно и да се развиват правилно.

Според д-р Аргирова наличието на специализирани пелени за недоносени бебета  в България е революция . С появата им у нас ще се подобрят и улеснят грижите за преждевременно родените деца. „Пелените са нещо, което се слага на бебето още от момента на раждане,  а смяната му е многократна през денонощието. Какво по-добро от това да имаш точен размер пелена и тя да е с отлично качество?“

Специализираните пелени ще достигнат до 30 града в страната, като целта е дарението да покрие нуждите на болниците до края на 2019 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина