В Столипиново: Пълни улици, празни секции, председател на СИК се оказа неграмотен

Автор: Plovdiv Now 12635
В Столипиново: Пълни улици, празни секции, председател на СИК се оказа неграмотен

Улиците и пазарите пълни, избирателните секции - празни. Такава е ситуацията в пловдивския квартал "Столипиново" малко след 13 часа, видя репортер на TrafficNews.

Вместо да гласуват жителите на махалата за момента предпочитат да пасуват и да правят мохабет пред сергиите и магазинчета. Обичайно вота в махалата се засилва в последните часове на изборния ден и за момента по всичко изглежда, че и тези избори няма да са изключение. Въпреки слабата избирателна активност към настоящия момент на всеки ъгъл в махалата има полиция или жандармерия, които следят за нормалното протичане на изборния ден.

В ОУ „Пенчо Славейков” избирателната активност до момента е изключително ниска. В много малко от секциите са гласували повече от 7-8% от избирателите. Макар повечето секции да са с над 600 човека, рядко се забелязва над 40-50 души упражнили правото си на глас. Има дори секции в които са гласували по трима-четирима души.

„Много е ниска избирателната активност, но тук по принцип до това време е така. До 9-10 часа почти нямаше хора, сега дори се забелязва засилване”, сподели член на СИК.

„Масово се гласува с хартиени бюлетини, от 50 човека за момента само двама са гласували с машина. И двамата сами си поискаха, а на някои дори им е трудно и с хартията”, разказа председател на една от секциите.

„Не вярвам на машината, може да ме лъже”, отговори жена от махалата, запитана „защо е избрала хартиената бюлетина”.

Малко по-висока избирателна активност се наблюдава в другото училище в махалата – СУ „Найден Геров”. Отделни секции там отчитат дори над 10%.

Към момента няма сигнали за нарушения и инциденти в нито едно от училищата в махалата. Всичко е нормално, не се е стигало до ексцесии, споделиха органите на реда в района.

Според bTV, председател на секция в район „Източен“, където е най-големият ромски квартал „Столипиново“, е неграмотен. Подаден е сигнал до 16 РИК. На място е направена проверка и е установено, че той действително не може да пише и да чете. Веднага след това е бил заменен. Извън този куриозен случай, всичките 471 секции работят без проблем. В пет от тях обаче се гласува само с хартиени бюлетини, тъй като машините са отказали.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина