В Столипиново бойкотират и образованието, и ваксинацията

Автор: Plovdiv Now 4199
В Столипиново бойкотират и образованието, и ваксинацията

Жителите на Столипиново масово бойкотират образованието. Местното население също толкова упорито отказва да се включи и във ваксинационната кампания, научи TrafficNews.

Четирите училища в квартала остават затворени заради несъгласието на родители да изпратят децата си в клас. Притеснение за родители обаче не е върлуващият респираторен вирус COVID-19. Столипиновци, оказва се, се обявяват срещу наложената от министъра на образованието заповед за изследване на децата с щадящи тестове два пъти седмично.

В училищата НУ "Кирил Нектариев", СУ "Найден Геров", ОУ "Димчо Дебелянов" и ОбУ "Пенчо Славейков" нито една паралелка не е прехвърлила необходимия минимум от декларации за съгласие с мярката, въведена, за да върне учениците обратно в присъствена форма. От РУО-Пловдив съобщиха за TrafficNews, че във въпросните школа все пак е имало положително настроени родители, но броят им е бил незначителен. В Столипиново само "Гео Милев" и "Симон Боливар" са успели да пуснат няколко паралелки присъствено. 

Друго етническо училища в Пловдив обаче показва различна тенденция. Обединено училище "Йордан Йовков" в Харман махала е отчело над 70% декларации на родители, потвърдили желанието си децата им да учат в реална средо. Това ще върне четирите паралелки от начален етап в клас, коментира директорът на Регионално управление на образованието Антоанета Кръстанова.

В Шекер махала също се отчита частичен успех. В ОУ "Панайот Волов" родители на учениците от няколко паралелки са изявили желание децата им да не се обучават повече в ОРИС.

Каква е причината сред родителите да върлува такъв страх от тестовете - остава неизвестна както на ръководствата на училищата, така и на РУО. 

Бойкотът срещу COVID забелязваме и на други фронтове. Жители на етническите квартали нямат никакъв интерес към поставянето на ваксини срещу вируса. Оказва се, че фалстартът на ваксинационната кампания, която РЗИ се опита да проведе още в началото на лятото, е отказало местните здравни власти да поощряват масовата имунизация в квартала. Припомняме, че изнесеният пункт в Столипиново затвори само ден след откриването му, защото жители се отметнаха и от 200 записани за първа игла, се явиха едва 7. След този неуспешен опит от РЗИ повече не са организирали изнесен пункт в квартала.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина