Трета етно градина се появи в Пловдив в името на мира и толерантростта

Автор: Plovdiv Now 4573
Трета етно градина се появи в Пловдив в името на мира и толерантростта

Третата етно градина в Пловдив бе създадена днес в район „Източен“ като послание за мир от различните общности. Инициативата на фондация „Заедно“ тази година се осъществи изцяло с финансовата подкрепа на Общността на евреите „Шалом“ в Пловдив и със съдействието на екипа на районния кмет Иван Стоянов. Дърветата са от вида лейландски кипарис и бяха засадени на Международния ден на толерантността.

 „Благодаря ви, че пазите тази традиция и сте пример за всички градове като Пловдив, в които живеят хора от различни вероизповедания и етнически общности“, заяви кметът на район „Източен“ Иван Стоянов.

В контакт съм с много организации от страната и чужбина, но това, което имаме в Пловдив, наистина е уникално. Всички във фондация „Заедно“  сме приятели,  надявам се примерът ни да бъде последван и от по-младите поколения“, допълни председателят на ОЕ „Шалом“ Светлозар Калев. 

От 2018-та година на Международния ден на толерантността, общностите засаждат по 7 дървета в различните райони на Пловдив. Идеята е на Кристиян Ангелов - председател на младежката организация на ОЕ "Шалом", а в събитието по традиция участват руснаци, евреи, арменци, италианци, турци и българи. Седмото дърво е за всички останали жители на града от други народности. Етно градини има вече в районите „Централен“, „Тракия“ и „Източен“. Днес в инициативата взеха участие най-много представители от руската общност. 

Светлозар Калев и Кристиян Ангелов, както и представителите на руската, турската, арменската и италианската общност - Олга Атанасова, Ахмед Пехливан, Хрипсиме Нурикян и Давиде Кристиано, бяха отличени за изключителен личен принос в организирането на културни и общественозначими събития. Активната им благотворителна дейност не спря, въпреки сложната обстановка през цялата 2020 г.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина