Дават 74 социални жилища за бедни пловдивчани, строят ги с пари от Европа

Автор: Благовест Андонов 4863
Дават 74 социални жилища за бедни пловдивчани, строят ги с пари от Европа

74 социални жилища ще бъдат изградени в Пловдив по програмата „Региони в растеж”.  Те ще бъдат построени в район „Източен” на улица „Владая”, а хората, които ще могат да ги ползват, ще са социално слаби пловдивчани, както и такива, попадащи в различни маргинални и рискови групи.

Наредбата за предоставянето на жилищата вече е качена в сайта на Община Пловдив, като предстои да бъде гласувана до месец в местния парламент.  Жилищата все още не са построени, като скоро се очаква тяхното строителство.

На практика това ще са 74 нови апартамента с различна големина от 25 до 100 кв.м, като те ще се дават според броя на членовете на семейството.  Те ще са изцяло обзаведени с всичко необходимо за нормалния им бит. Сумата, която ще се инвестира в изграждането им е между 3 и 4 млн. лева.

За жилищата могат да кандидатстват хора без покрив на главата, както и такива, които живеят в много лоши битови условия, непълнолетни родители, многодетни семейства или хора с деца с влошено здраве и увреждания, както и за лица, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет.

Условието е тези хора да не притежават никакво имущество – движимо и недвижимо, да не отказват работа и да са ангажирани с образованието на децата си.  Те ще могат да ползват жилищата до 3 години от настаняването си. Общинският съвет ще определи и месечния наем, който се очаква да бъде съвсем минимален.

Идеята е за този период пловдивчаните в неравностойно положение да стъпят на краката си и да се включат пълноценно в обществото – да намерят работа, квартира и да могат да се издържат.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина