Въпреки акцията в Столипиново: Отпадъци продължават да се трупат извън контейнерите за смет

Автор: Plovdiv Now 5396
Въпреки акцията в Столипиново: Отпадъци продължават да се трупат извън контейнерите за смет

Въпреки мащабната акция по почистване в Столипиново, жителите на квартала продължават да изхвърлят отпадъците си извън контейнерите за смет и „където им скимне”. Това коментира пред TrafficNews Айше Саиф, която живее от над 30 години в район „Източен” и твърди, че тази практика в квартала винаги е била една и съща.

Според нея колкото и почистващи акции да се извършват на територията на квартала, гледката ще е една и съща – сметище до сметище.

„Много от жителите нямат навик да изхвърлят боклуците си в контейнерите. Почти винаги можете да видите почти празни контейнери, а около тях мизерия. Ние сме си виновни за това”, разказа тя.

След сезиране на главния прокурор на Република България Иван Гешев бе разпоредена акция за разчистването на квартала. Бяха разположени 50 нови контейнера за смет, като над 150 тона отпадъци бяха извозени, а 16 на брой бяха констатираните нерегламентирани сметища. Въпреки това жителите на квартала продължават със старата практика.

Според други жители на квартала, акцията е повлияла и се вижда промяна в пространствата пред блоковете им.

„Вижда се промяна, хората вече изхвърлят боклуците в контейнерите. Тези боклуци, които са по земята са от силния вятър”, разказаха те.

Друг огромен проблем е, че много хора от града използват квартала за сметище, като отиват и изхвърлят строителни и други видове отпадъци на територията на район „Източен”. Проблем има и в малките улици на квартала, където не може да влиза специализираната техника за почистване.

Зам.-кметът по екология Анести Тимчев коментира, че ще бъдат сложени още контейнери в квартал „Столипиново“, но това не е достатъчно.

„72 часа, след като изчистихме терена пред КАТ и под моста на Ален Мак, положението пак бе същото. В Столипиново също е така. Много хора от целия град отиват и изсипват боклуците си в квартала, като по този начин се вменява допълнителна вина на нашите съграждани от ромският квартал. Ще говорим и с местните лидери в махалите, като ще отворим и образователни програми в училищата. Имайте предвид, че само за миналата година Община Пловдив е платила 5 млн. лева за разчистването на боклуците около кофите за смет. Това не е само в Столипиново ,а из целия град“, каза Тимчев на последната сесия на Общинския съвет.

Само преди дни отразихме за пореден път системното изхвърлянето на огромни количества отпадъци в импровизирано сметище в Столипиново. Години наред е било коментирано, да бъдат поставени камери за видеонаблюдение в различни части от района, за да могат да се наблюдават нарушителите, които пристигат с камиони и други превозни средства, превозвайки големи количества боклуци, които изхвърлят и съответно да бъдат глобени. 

За това настояха и жителите на квартала, които говориха пред медията ни днес. Според тях нарушителите трябва да бъдат глобявани, за да може това безобразие да спре. До този момент обаче  поставени камери няма, като това един от големите проблеми, които трябва да реши Община Пловдив. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина