Силният вятър в Пловдив събори част от буквите на надписа „Заедно”

Автор: Plovdiv Now 3287
Силният вятър в Пловдив събори част от буквите на надписа „Заедно”

Ураганният вятър, който бушува в Пловдив тази нощ, събори част от буквите от надписа „ЗАЕДНО”, предаде наш репортер. Припомняме, че посланието се появи в зелената разделителна ивица на бул. „Цариградско шосе“ през декември 2019 г. по инициатива на кмета на район „Източен“ Иван Стоянов. Идеята му бе да остане  като спомен от Пловдив – Европейска столица на културата.

Снощната буря, която събуди десетки пловдивчани, обаче е повредила две от буквите и в момента екип от общината ги оправя. Прогнозата на синоптиците е за силен вятър както в Пловдив, така и в цялата страна днес. Поривите може да са толкова силни, че да има и обърнати тирове, предупреди климатологът Георги Рачев пред Би Ти Ви. Днес в почти цялата страна е обявен жълт код за силен вятър. Дърветата са стари, да се подменят, призова той настоятелно общините след поредните случаи от вчера вечерта на паднали дървета. Хората от Предбалкана и Североизточна България да не тръгват на път, ако нямат спешна нужда, особено в по-късните часове, призова специалистът.

"Петра" е циклонът, чрез който Малък Сечко ни показва какво може, предстоят ни 3 дни зима, обясни още Рачев. Допълнително има съчетание с "Франк" - мощен антициклон от север, нахлува много студен въздух. Довечера и през нощта ще е втората порция, иначе днес през деня температурите са дори малко по-високи от нормалните за февруари. При всички положения някъде ще се образува и лед.

До 25 см снежна покривка в Предбалкана и още по-голяма в Североизточна България заради навяванията прогнозира той.

Хубаво ще вали в планините, включително във водосбора на яз. "Студена". А в следващите дни този сняг ще се стопи и може би след 2 седмици перничани ще получат повече вода в язовира си.

В събота сутринта температурите ще паднат до минус 10 в котловините, ще е един от най-студените дни, но от 11 -12 февруари ни чакат пак високи температури, обяви проф. Рачев.

Хубавото е, че сегашната снежна обстановка на много места може да изпълни месечната норма на валежите, с количества 30-35 л на кв. метър. Февруари месец по принцип не е валежен. На фона на общото засушаване няма да компенсира нещата, но ще има още няколко валежни обстановки, смята професорът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина