Пропуканата къща в Пловдив рухва, може да повлече и съседните

Автор: Виктория Петрова 7961
Пропуканата къща в Пловдив рухва, може да повлече и съседните

Къщата на ул. „Видима“ 8, която се разцепи след бутането на имота, построен на калкан с нея, рухва, видя репортер на TrafficNews

Припомняме, че първоначалните огромни пукнатини, които евакуираха всички обитатели на жилищната постройка, както и на съседния имот, възникнаха преди седмица. 

От вчера сградата на ул. „Видима” 8 вече се е свлякла към земния изкоп, образувал се при бутането на съседната къща. Сега големият въпрос не е за оцеляването на вече срутващата се къща, а на съседните четири, които са построени също на калкан по аналогичен начин. Опасението на собственици и експерти по строителство и архитектура е, че при рухването на тази къща, ще последва увреждане на следващата и така е възможно всички къщи да рухнат по модела на доминото. 

Междувременно от РДНСК са спрели дейностите в първия ъглов парцел, от който тръгва погромния импулс. Собствениците на тази първа къща, която вече е съборена, са дали парцела и имота си на строителната фирма „Стат-2“ на обезщетение. На мястото на терена трябва да изникне кооперация. Всичко обаче се обърква при събарянето на къщата, като се оказва, че носещите стени са общи, което води до разцепването на следващата постройка. 

Днес обитателите на разцепената и рухваща къща са на квартира, осигурена от строителя, а живущите в следващата къща също са се изнесли, защото се опасяват, че тяхната къща ще бъде следващата жертва.

Засега обаче няма становище на РДНСК за конструктивната устойчивост на имотите, нито пък решение за тяхната съдба. Оценките тепърва предстоят, но докато се изготвят е възможно проблемът да обхване къщите на цялата улица. 

Ето как изглеждаше преди улица "Видима":

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина