Парк с открита сцена става забавачката в Столипиново, ползвана за сватби и сюнети

Автор: Деница Лещева 6981
Парк с открита сцена става забавачката в Столипиново, ползвана за сватби и сюнети

Теренът на улица "Елба", върху който трябваше да бъде изграден културен хъб, ще бъде превърнат в парк. Това обясни новият кмет на „Източен” Иван Стоянов. Сред приоритетите му ще бъде оформяне на площадно пространство на централната улица в етническия квартал. Райкметът предвижда изграждане на фитнес съоръжения, както и терен, подходящ за провеждане на културни мероприятия. 

„Както искам да се случват културни събития в парк "Каменица", така искам да има такива и там - изнесени представления на Куклен театър, на Драматичен театър. Предстои разговор с институциите, също и със зам.-кмета по култура”, обясни Иван Стоянов.

Припомняме, че обособяването на „културен хъб” именно върху въпросния терен на улица „Елба” бе залегнало в апликационната книга на „Пловдив 2019”. Плановете бяха 1/12 от събитията трябваше да се случат в махалата. В апликационната книга бе записано:

 „ Фондация “Пловдив 2019” планира разработването на концепция за поетапно развитие на мултифункционален социокултурен център за всички общности в града. Целият процес на реконструкция на общностния център ще бъде управляван с непрекъснатото активно участие на представители на местните ромски и турски общности. „Пловдив 2019“ ще превърне сградата в социокултурен център за ромската общност в града, която ще участва активно в процеса по обновяване”.

Четири месеца, след като Пловдив стана Европейска столица на културата, върху терена все още се издигаше руините от забавачката , стопанисвана от бившия съветник на ДПС Джамисет Джафер. С годините тя се бе превървала в място за тържества, сватби и сюнети. Въпреки че му бе отдадена под наем, старейшината не плащаше и стотинка на Общината в продължение на години. Заради натрупаните 60 000 лева дългове, през 2016 година градската администрация приключи договорните си отношения с фондацията на Джафер и изрази готовност да си търси парите по съдебен път. 

Първоначалните намерения на бившия градоначалник Иван Тотев бяха сградата да бъде предоставена на ОФ "Пловдив 2019". Вместо това обаче тя бе дадена за управление на районното кметство. Оказа се, че зданието е опасно. Впоследствие бе издадена заповед за неговото събаряне. 

В крайна сметка, багерите влязоха в имота в края на месец април 2019-а. Тогава градските власти обявиха новите си намерения - да го превърнат или в парк, или в паркинг.

В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, се обърнахме за коментар и към жителите на етническия квартал. Повечето от тях споделиха, че не са видели или чули да се провеждат каквито и да е било събития на територията му. 

Новият райкмет смята да реализира плановете си за играждане на парк, който все пак да бъде превърнат в място за култура, в рамките на мандата. 

Администрацията предвижда и да се продължи проектът „Растем заедно”, по време на който над 300 деца от махалата отидоха за пръв път на опера и театър. По този начин дте ще се докоснат до живота в другите части на града, смята Стоянов. Районният кмет изтъкна, че промяната трябва да започне от най-малките столипиновци.

„Често чувам, че кварталът е проблемен и трябва да се капсулира. Напротив! Те са достатъчно капсулирани в него. Доста от тях излязоха в Западна Европа, върнаха се тук, искат да променят начина си на живот. Тези, които не са успели, трябва да видят как се живее в останалата част на град Пловдив, ако искат да пренесат това нещо и в квартала”, убеден е той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина