Обследват 10 блока в Столипиново дали са годни за живот, мазета им пълни с вода

Автор: Благовест Андонов 6320
Обследват 10 блока в Столипиново дали са годни за живот, мазета им пълни с вода

Техническо обследване на 10 блока в квартал „Столипиново“  ще бъде направено от община Пловдив заради натрупания с годините проблеми с ВиК мрежата. На среща при областния управител Дани Каназирева, на която присъстваха шефът на ВиК дружеството Спартак Николов и кметът на „Източен“ Иван Стоянов, се начертаха мерки, с които да се намалят загубите на вода в квартала, както и да се реши една от най-фрапиращите ситуации с блоковете на улиците „Сокол“ и „Батак“. Това са  т.нар. „соколи“, които са общинска собственост и от години са под вода, като тя извира от прозорците и се влива в канализационната мрежа през шахтите. Абсолютно никой не знае колко вода се потребява от тези блокове, нито колко са загубите там.

Причината е, че общият водомер също е под вода. Техническото обследване трябва да покаже дали изобщо тези блокове са годни за живот, тъй като от 20 години конструкцията им е под вода. Ако обследването покаже, че конструктивно сградите са здрави, то ще се пристъпи и към мерки, с които да се реши проблемът. Спартак Николов обясни, че канализационната мрежа е толкова затлачена, че е невъзможно да бъде почистена. Екипи на ВиК са намирали възглавници, кокошки и цели глави зеле в тръбите. Поради това те трябва да бъдат сменени, като ВиК ще заложи в бюджета си за 2020 година подмяната на тръбите. Самите сградни отклонения, както и вертикалните щрангове в жилищните блокове са собственост на община Пловдив, като тя ще трябва да ги ремонтира.

Кметът на „Източен“ Иван Стоянов заяви, че при проверка на Жилфонд се е оказало, че над 550 наематели закъсняват повече от 3 месеца да платят наемите си към ОП „Жилфонд“. Ако те не го сторят в кратки срокове ще бъдат изведени от жилищата им.  При проверка е установено, че има 72 души, които са се настанили в общинските жилища.

Очаквайте подробности!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина